Vodeni val

ZASTRAŠUJUĆE SCENE Izvanredno stanje zbog poplava: U Hrvatskoj Kostajnici odron tla, oštećene kuće

Hina

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

Foto: Edina Zuko/PIXSELL

DUZS je ponovio kako su vodostaji u Hrvatskoj Kostajnici dosegnuli izvanredno stanje obrane od poplava te se trenutno nalaze u vrhu vodnog vala



Tijekom sjednice Kriznog stožer Civilne zaštite u Hrvatskoj Kostajnici, na kojoj je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, u Starom putu u novom klizištu oštećeno je desetak kuća, od kojih neke potpuno, ali nitko nije ozlijeđen.


Na klizištu u Starom putu oštećeno je desetak kuća, od kojih su neke potpuno uništene, a u većini se ne može stanovati. Na sreću, zbog grmljavine koja je pratila odron, stanovnici su uspjeli pobjeći pa nema ozlijeđenih.


Nakon dojave o klizištu, sudionici sjednice Kriznog stožera, među kojima su, osim premijera Plenkovića, bili i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, izašli su na mjesto nesreće.




»Dio brda otklizao je u podnožje, ali na sreću nema ljudskih žrtava. Uzrok su velike količine snijega koji je pao u Hrvatskoj Kostajnici.


Topljenjem je došlo do klizišta. Hrvatska Vlada će u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom učiniti napore da se pomogne ljudima koji su ostali bez svojih domova. Osigurat ćemo im smještaj i pomoći u obnovi kuća«, rekao je Plenković.


Foto: Edina Zuko/PIXSELL


Foto: Edina Zuko/PIXSELL



Foto: Edina Zuko/PIXSELL


Foto: Edina Zuko/PIXSELL



Izlivene rijeke na cestama u Karlovačkoj županiji


Zbog izlivenih rijeka na prometnicama u Karlovačkoj županiji, Policijska uprava poziva vozače da poštuju posebnu regulaciju prometa i postavljenu signalizaciju koja upućuje na zabranu prometa na pojedinim dionicama.


Za promet su zatvorene županijske ceste: Donje Mekušje – Kobilić i Belajske Poljice – kod trgovine Krajačić, lokalne ceste: Brođani – Brežani, Utinja – Slunjski Moravci, naselje Karasi, Mekušje – Kamensko, Belajske Poljice – Ladvenjak, dio Radićeve ulice u Dugoj Resi, most u Zvečaju i nerazvrstane ceste: Ulica sv. Florijana (Gradac), Turanski Lug – Otok, Cerovac Vukmanićki – Rilj.


Zabranjen je promet tim cestama i na svim drugim mjestima gdje su postavljeni znakovi posebne regulacije ili obilaska, a policija poziva sve vozače da »poštuju postavljenu prometnu signalizaciju koja upućuje na zabranu prometovanja pojedinim dionicama«.


Policija u priopćenju ističe da prati stanje radi sigurnog prometovanja na cestama te da upravlja prometom.


Osim poštovanja prometne signalizacije, vozači moraju prilagoditi brzinu kretanja stanju na cesti, gustoći prometa, vremenskim uvjetima i vidljivosti.


Foto: Robert Anic/PIXSELL


Foto: Robert Anic/PIXSELL



Robert Anic/PIXSELL


Robert Anic/PIXSELL