Hitna sanacija

ZAGAĐENA VODA: SSSH poziva Brođane na prosvjed, a ministar Ćorić – na strpljenje

Hina

snimio Ivica Galović / PIXELL

snimio Ivica Galović / PIXELL

Izražavajući duboko žaljenje i ogorčenost zbog najnovije i najveće ekološke katastrofe u Hrvatskoj, te dajući podršku građanima Slavonskog Broda SSSH poziva svoje članice i članove, kao i sve građane, da se pridruže prosvjednoj akciji "Brođani za djecu", koja će se održati u subotu na Korzu u Slavonskom Brodu od 15 do 18 sati.



ZAGREB – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražio je u petak od Vlade i resornog ministarstva da preuzmu odgovornost za hitnu sanaciju zagađenja u Slavonskom Brodu i pronalazak sustavnog rješenja, te pozvao na prosvjednu akciju “Brođani za djecu” koja će se održati u subotu, 7. travnja, u Slavonskom Brodu.


“Pozivamo sve nadležne institucije da se hitno uključe i zaštite zdravlje građana – zdravlje i životi ljudi nemaju cijenu, a sustavna nebriga za ljude sustavno otvara vrata iseljavanju”, priopćio je SSSH dodavši – ne dopustimo da umjesto brenda “male zemlje očuvane prirode” postanemo “mala zemlja velikih katastrofa”.


Izražavajući duboko žaljenje i ogorčenost zbog najnovije i najveće ekološke katastrofe u Hrvatskoj, te dajući podršku građanima Slavonskog Broda SSSH poziva svoje članice i članove, kao i sve građane, da se pridruže prosvjednoj akciji “Brođani za djecu”, koja će se održati u subotu na Korzu u Slavonskom Brodu od 15 do 18 sati.




Pritom podsjeća da gotovo 100.000 građana Slavonskog Broda više od tjedan dana nema pitku vodu, kao i da se već godinama bore za osiguranje čistog zraka.


“Javnost punih devet dana ne zna što se događa, ne zna kakva je kvaliteta vode koju piju i koje su posljedice po njihovo zdravlje, te na koji će se način problem kvalitetno i učinkovito riješiti”, ističe SSSH.


Pozivajući se na Pariški sporazum i Aarhušku konvenciju, po kojima Hrvatska ima obvezu osigurati pravo na informaciju, pravo na sudjelovanje javnosti i pravo na pravdu u pitanjima zaštite okoliša, SSSH naglašava da država mora odgovorno i pravodobno postupati prema svojim građanima i učiniti sve da zaštiti ljudsko zdravlje i živote, a ne samo kapital.


Ćorić: Vjerujem da će snimke onečišćenja u Slavonskom Brodu doprinijeti istrazi


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pak, Slavonskog Broda poručio je da pričekaju još nekoliko dana kako bi bili sigurni da je voda pogodna za piće, a za snimke koje pokazuju da je onečišćenje bilo puno veće nego što se mislilo rekao je kako vjeruje da će i te snimke doprinijeti istrazi.


Objavljeni su nalazi svih ispitivanja vode, odnosno uzorkovanja analiza vode koji su obavljeni u Slavonskom Brodu od 30. ožujka, a rezultati pokazuju da su ugljikovodici u vodi u dozvoljenim intervalima. No, kaže Ćorić, potrebno je još nekoliko dana uzorkovanja kako bi bili sigurni da uzorci ne pokazuju odstupanja i da je voda pogodna za piće.


“Onog trenutka kada Stručno povjerenstvo pri Ministarstvu zdravstva donese takvu odluku, građani Slavonskog Broda i okolnih općina bit će s tim upoznati”, poručio je Ćorić na konferenciji za novinare povodom objave javnog poziva po kojem će se jedinicama lokalne samouprave iz EU fondova sufinancirati nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.


Na zahtjev novinara da prokomentira snimke koje su napravili vatrogasci, a pokazuju da je razina nafte koja je iscurila puno veća od 200 litara kao što tvrdi Crodux, Ćorić je ustvrdio kako nije vidio te snimke, te da je njegovo ministarstvo sva svoja saznanja podijelilo s javnošću, a sada iščekuje rezultate istrage MUP-a i DORH-a.


“Nije mi jasno kako to da vatrogasna postrojba nije te snimke podijelila odmah s tijelima državne uprave po njihovu dolasku u Slavonski Brod. Vjerujem da će i te snimke doprinijeti istrazi”, rekao je Ćorić.


Također je odbacio sumnje da je bilo propusta u organizaciji i komunikaciji s javnošću nakon što se dogodio incident, ustvrdivši da su službe Ministarstva zaštite okoliša i energetike pravovremeno reagirale i bile na terenu.