Zima je

ZABIJELIO SE I JUG Sitan snijeg pada i u Splitu, zimski uvjeti čak i oko Dubrovnika

Hina

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL



Snijeg je danas unatoč niskim temperaturama nastavio padati u kontinentalnoj Hrvatskoj. Najviše ga je u Gorskom kotaru, preko metar i pol, no zabijelio se i jug. Sitan snijeg pada čak i u Splitu.


U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje kažu da za sada nemaju ozbiljnijih poziva za pomoć. Snijeg je u nedjelju iznenadio i Šibenčane, Dubrovčane, stanovnike Dalmatinske zagore i otoka.


Temperatura u Splitu spustila se na 1 stupanj, no zbog jakog sjeveroistočnog vjetra, dojam je da je i hladnije.




Prema prognozama, sitan snijeg padat će i poslijepodne, te u ponedjeljak ujutro. Sve su ceste u Županiji splitsko-dalmatinskoj prohodne.


Zbog snijega, na konavoskim brdima u nedjelju ujutro proglašeni su zimski uvjeti, za vozila je obvezna zimska oprema. 


Tijekom noći i jutra palo je od 2 do 4 centimetra snijega, a ima i poledice. Na terenu su ralice konavoske Zimske službe koje čiste ceste, pa većih poremećaja u prometu, za sada, nema, priopćila je općina Konavle.


Na makarskim prometnicama, izuzev prometnice Makarska-Vrgorac, u nedjelju prijepodne nije bilo snijega, spomenuta prometnica redovito se čisti i posipa, a zimska oprema je obvezna, doznaje se u makarskoj policiji i Gradskom centru Osejava. 


Snijeg pada na Biokovu, protekle noći i jutros palo je 15-ak centimetara novoga, pa je na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri visok oko dva metra, a u nanosima ima ga i do tri metra. Biokovska prometnica sve od prijevoja Staza zasuta je snijegom.


Zbog visokih snježnih nanosa, dolazak smjene HRT-ove posade na odašiljač na Biokovo, planiran za ponedjeljak, je upitan, doznaje se od dežurnog tehničara na biokovskom odašiljaču na Svetom Juri.