Odbijen prijedlog

ZA ZATVOR NESPREMNI Vlada ne želi da se zbog isticanja ustaštva ide iza rešetaka

Hina

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a podsjeća i da je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke



ZAGREB Vlada je sa sjednice u četvrtak Saboru predložila da ne prihvati prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku o dopuni Kaznenog zakona koja se odnosi na sankcioniranje propagiranja nacističkog, fašističkog i ustaškog režima.


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a podsjeća i da je Vlada osnovala Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je da je Vijeće već dosta poodmaklo u svom radu te da je prvi njihov cjeloviti dokument, »koji se općenito odnosi na naš stav prema totalitarnim sustavima i kulturu sjećanja poprilično usuglašen među članovima Vijeća«.




Što se tiče preporuka za zakonsko reguliranje, Vijeće je za sada izradilo izvanredan dokument komparativne analize dokumenata koji postoje u ostatku Europe i kada ti dokumenti budu zreli Vlada će razmotriti zakonsko reguliranje tih pitanja, kazao je Plenković.


Klub IDS/PGS/RI traži da isticanje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola postane kazneno djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do dvije godine. Traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže zbog brzo brzog širenja sadržava tim putem.