Referendum o ćirilici

Vukovarski SDSS: Odluka Ustavnog suda je očekivana i jedina moguća

Hina

Ustavni sud i nije mogao donijeti nikakvu drugu odluku, jer je morao poštovati činjenicu da i Republiku Hrvatsku obvezuje razina poštivanja manjinskih prava kakva je postignuta u razvijenim demokracijama", izjavio je predsjednik te organizacije Srđan Milaković



“Za vukovarski SDSS odluka Ustavnog suda da referendumsko pitanje Stožera o ćirilici nije u skladu s Ustavom bila je očekivana i jedino moguća. Ustavni sud i nije mogao donijeti nikakvu drugu odluku, jer je morao poštovati činjenicu da i Republiku Hrvatsku obvezuje razina poštivanja manjinskih prava kakva je postignuta u razvijenim demokracijama”, izjavio je Hini predsjednik te organizacije Srđan Milaković.


Milaković tumači da je današnjom odlukom Ustavni sud poručio kako se zaštita manjinskih prava ne može dovoditi u pitanje, a uvjeren je i da je ta odluka “utrla put ka smirivanju cjelokupne situacije oko dvojezičnosti u Vukovaru”.


Upozorio je, međutim, kako standarde koje je svojom odlukom utvrdio Ustavni sud sada moraju primijeniti i ostali nositelji javnog i političkog života u Hrvatskoj i u Vukovaru.




Po Milakovićevu mišljenju, odlukom Ustavnog suda smanjen je manevarski prostor onima koji manipuliraju manjinskim pravima. “Taj prostor, međutim, i dalje postoji i treba i dalje biti oprezan, jer još uvijek postoji mogućnost njegove zlouporabe”, uvjeren je Milaković.


Ustavni sud danas je neustavnim i nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, a vukovarskom gradskom vijeću naložio da u roku od godine dana riješi pitanje dvojezičnih ploča u tom gradu.


Po odluci Ustavnog suda, gradsko vijeće treba propisati u kojim bi se vukovarskim četvrtima dvojezični natpisi trebali postaviti, uvažavajući istodobno “potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvijek živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara”.


Vlada je obvezana da u roku od godinu dana uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladan pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu