Pjevač u politici

Vuco u trećem pokušaju ulaska u Sabor: ‘Borit ću se za radnike i težake koji su postali predmet sprdnje’

Siniša Pavić

Nakon predsjednice od naroda, Hrvatska možda dobije i zastupnika za narod i ako je hrvatsko političko dvostranačje onomad šokirao Željko Kerum, možda može i Vuco



ZAGREB Nakon što je pokušao ući u Hrvatski sabor na izborima 2003. godine, pa onda i 2011. pjevač od formata Siniša Vuco i opet će pokušati promijeniti sliku domaće političke scene. S Nezavisnom listom natjecat će se na predstojećim parlamentarnim izborima. Najavio je to odaslavši javnosti dopis u kojem navodi i nekoliko glavnih točaka na kojima će se bazirati njegova predizborna kampanja.


Ako sjećanje ne vara, pokušaji Siniše Vuce da se da u političke vode započeli su i prije 2003. godine izlaskom na lokalne izbore s programom u kojem je jedna od odrednica, ako ne i najvažnija, bila – svatko ima pravo na janjetinu tri put tjedno, dva put doma, a jednom u gostionici! Možda je koja riječ ostala i krivo zapamćena, ali poruka o zalaganju za bolji standard građana, nije bila upitna. Ovaj put, predizborni program čini se i seriozniji. Vuco udara tamo gdje je društvo najtanje. Najavljuje zauzimanje za mlade i radnike te žestok atak na ZAMP.


– Mladi imaju bezgranično povjerenje u mene, koje su stekli neposrednim kontaktom sa mnom na mojim mnogobrojnim javnim nastupima, te znaju da ću se boriti protiv njihova daljnjeg obezvrjeđivanja jer je njihovo beznađe i nezadovoljstvo odnosom ove države spram njih doseglo vrhunac – detektira i najavljuje Vuco.




Poručuje i kako će se zalagati te bezuvjetno pomoći našim poštenim radnicima i težacima koji su »postali predmetom poruge i sprdnje u ovom nakaradno društveno političko ekonomskom užasu u zemlji«. A onda naglašava i kako će se usprotiviti i zakonski oduprijeti, kako kaže, prevarantskom djelovanju glazbene organizacije ZAMP-a te spriječiti njihov, kako veli, lopovluk prema brojnim ugostiteljima.


Poručuje Vuco kako ovaj put predizbornu kampanju neće obilježiti šutnjom kao prije četri godine, već će, ističe, itekako progovoriti. U dopisu tako obavještava da će na izbore s Nezavisnom listom izaći u nekoliko izbornih jedinica od Dalmacije do Slavonije. A ilustracije radi kolike su mu šanse, tu je i spomen na rezultate ankete za 10. izbornu jedinicu iz prosinca 2011. godine, dva dana prije tadašnjih izbora, gdje je čvrsto bio na petoj poziciji s tri posto glasova. To mu, kaže, daje pravo smatrati se ozbiljnim kandidatom, ma što neki, kako kaže, mislili o tome.


Pokušali smo od Vuce doznati još koji detalj predizborne mu taktike, no njegova koncertna aktivnost i gostovanje u Sloveniji nije nam, barem za sada, dala doznati više. Umjesto toga vrijedi podsjetiti da je za tog zadnjeg pokušaja ulaska u Sabor, Vuco među ostalim obećao da će se boriti za maloga čovjeka te da neće dati mira nijednoj opciji, dok je tadašnju političku scenu ironizirao i prigodnim sloganom – »Nemam komentara«.


Nakon predsjednice od naroda, Hrvatska možda dobije i zastupnika za narod i ako je hrvatsko političko dvostranačje onomad šokirao Željko Kerum, možda može i Vuco, čovjek koji je na malim ekranima za predstavljanja kandidata 2003. godine biračima i zapjevao: »Sve mi ovo ni na šta ne sliči, suzama me opija, i posljednji vlak će mi otići, Dalmacija Kalifornija!«