Nevjerojatan propust

Vrijeme curi, a još nema novog natječaja: Petsto najtežih invalida ostaje bez osobnih asistenata

Ljerka Bratonja Martinović

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih najavljuju da će natječaj biti raspisan do kraja listopada. Trenutno se, kažu, radi na pojednostavljivanju uvjeta natječaja. To, međutim, ne znači i da će asistentima biti osigurane plaće za vrijeme do sklapanja novih ugovora



ZAGREB Više od 500 osoba s invaliditetom ostat će za devet dana bez osobnih asistenata, upozoravaju iz Saveza društava multiple skleroze. Krajem listopada završavaju jednogodišnji projekti sklopljeni s udrugama, Ministarstvom socijalne politike i mladih i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje putem kojih je preko 500 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, među njima i gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom, dobilo pomoć osobnih asistenata. Iako vrijeme curi, još nema novog natječaja ni ugovora, pa oboljeli opravdano strahuju da će ostati bez pomoćnika koji im omogućavaju obavljanje osnovnih životnih potreba.


Iz Ministarstva socijalne politike i mladih najavljuju da će natječaj biti raspisan do kraja listopada. Trenutno se, kažu, radi na pojednostavljivanju uvjeta natječaja. To, međutim, ne znači i da će asistentima biti osigurane plaće za vrijeme do sklapanja novih ugovora. Savez društava multiple skleroze Hrvatske i 15 udruga članica koje provode ovaj projekt u okviru Europskog socijalnog fonda traže od nadležnih da osiguraju nastavak rada asistenata bez odgode i prekida, jer je od prošlog natječaja do sklapanja ugovora prošlo gotovo godinu dana.


Gdje je novac za plaće?


– Osobe s multiplom sklerozom i ostale osobe s invaliditetom nisu krive za tromost institucija. Pitamo se gdje je novac za plaće osobnih asistenata, zašto nema odgovora nadležnih institucija, te zašto su ponovno osobe s invaliditetom teret vladajućim strukturama u Hrvatskoj? – pitaju iz Saveza, ljuti što se u višetjednoj agoniji dijeljenja fotelja nije našlo vremena za najteže invalide. »Država već mjesecima sustavno zanemaruje osobe s invaliditetom Vjerojatno je teško i naporno u udobnim foteljama razmišljati o onim tamo »invalidima« koji su ipak zaokružili vaše ime na izborima, a nakon što su obavili svoju građansku dužnost nisu vam više potrebni«, poručuje Dijana Roginić, izvršna direktorica Saveza društava multiple skleroze. Zajedno s drugim udrugama, traže da država osigura novac za prijelazno razdoblje, do raspisivanja novog natječaja i novih ugovora. Procjenju da se radi o trošku od 1,5 milijuna kuna mjesečno, koliko iznose bruto plaće i troškovi 531 osobnog asistenta, i to kroz nekoliko mjeseci, koliko bi mogla potrajati procedura novog ugovaranja.


Očekuju razgovore




– Imamo najave da bismo o problemu osobnih asistenata u narednih nekoliko dana mogli razgovarati s novim ministrima socijalne politike, rada, i predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Čekat ćemo do ponedjeljka, a ako to izostane, izvijestit ćemo javnost o drugim akcijama – najavljuje Roginić. Iz Ministarstva socijalne politike i mladih, kaže, vadili su se na sporu proceduru, ali im nisu objasnili zašto je došlo do zastoja. »Ne zanima nas nerad državnih tijela, kao ni premali broj stručnog osoblja u institucijama koje odobravaju sredstva«, zaključuje čelnica Saveza, uvjerena da iza takvog odnosa države stoji premali interes da se osobama s invaliditetom omogući dostojanstven život.