Čeka se uručenje odluke strankama

Vrhovni sud odlučio o Glavaševu pritvoru, odluka još nije objavljena

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK / Nl arhiva

Snimio Nenad REBERŠAK / Nl arhiva

Na pitanje kada će odluka biti poslana sa suda glasnogovornica je kazala da će to najvjerojatnije biti danas ili sutra, odnosno nakon što napisanu odluku provjeri predsjednik vijeća koje je odlučivalo



ZAGREB  Vrhovni sud u ponedjeljak je ponovno odlučivalo o pritvoru za Branimira Glavaša, no odluku neće objaviti prije nego što bude napisana i uručena Glavašu, njegovoj obrani i tužiteljstvu.


»Vijeće je danas odlučivalo u skladu s naputkom Ustavnog suda. Odluka je donesena i piše se, no o sadržaju ne možemo govoriti prije nego što ona bude uručena strankama«, izjavila je Hini glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović.


Na pitanje kada će odluka biti poslana sa suda glasnogovornica je kazala da će to najvjerojatnije biti danas ili sutra, odnosno nakon što napisanu odluku provjeri predsjednik vijeća koje je odlučivalo.




Odluka s Vrhovnog suda najprije ide na zagrebački Županijski sud koji će ju poslati strankama i o njenom sadržaju izvijestiti javnost.


Ustavni sud prošlog je tjedna djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. travnja.


Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan tada je pojasnila da je Ustavni sud odluku o Glavaševu istražnom zatvoru »vratio« Vrhovnom sudu jer u ukinutom rješenju stoji da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju Glavaš nepravomoćno osuđen, a to je 10 godina.


»To bi značilo da Glavaš godinama može biti u istražnom zatvoru, što je nemoguće jer postoje granice njegova maksimalnog trajanja«, ustvrdila je Drenški Lasan.


Dodala je i da je Ustavni sud ustvrdio kako Vrhovni sud, prilikom novog odlučivanja, mora voditi računa o praksi Europskog suda za ljudska prava, posebno jer je riječ o slučaju kakav još nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu. Podsjetila je i da bi Glavaš, da nije bilo prethodne odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima ‘garaža’ i ‘selotejp’ bio pušten na uvjetni otpust.


Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka, kada je počeo i štrajk glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja hitno u nedjelju poslijepodne je prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici, gdje će biti zadržan, objavljeno je na njegovoj službenoj Facebook stranici.


Glavašu je istražni zatvor određen jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina.


Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima ‘garaža’ i selotejp’ od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.