Radije u "spa", nego na Markov trg

Vrh Sabora o izborima, Karamarko u wellnessu

Dražen Ciglenečki

Nakon što se predsjedništvo HDZ-a nije sastalo više od mjesec i pol dana, Karamarko ga je, dakle, sazvao izvan Zagreba u praktično istom terminu kad je zakazano predsjedništvo Sabora



ZAGREB  HDZ-ovi zastupnici u četvrtak su ujutro bijesnili u Saboru zato što im Josip Leko nije odmah dostavio pismo koje mu je uputio predsjednik Ivo Josipović. Stekao se tada dojam da su u najjačoj oporbenoj stranci iznimno zainteresirani za sadržaj tog pisma, u kojem je Josipović pozvao predsjednika Sabora da se maksimalno angažira na postizanju političkog konsenzusa o uvođenju preferencijalnog glasovanja već za iduće parlamentarne izbore.


No, to je, po svemu sudeći, bila samo predstava, upriličena kako bi se u predizbornoj kampanji diskreditiralo Josipovića. Vodstvo HDZ-a uopće ne zanima niti njegovo pismo, niti preferencijalno glasovanje, niti što o toj temi misle Hrvati.


Naime, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije u subotu, premda ga je Josipović pozvao, došao na Pantovčak na prezentaciju rezultata istraživanja u sklopu kojeg su se građani izjašnjavali o niz pitanja vezanih za funkcioniranje pravnog i političkog sustava. A neće ga gotovo sigurno biti ni u utorak na sjednici predsjedništva Sabora, posvećenoj isključivo modelu preferencijalnog glasovanja i njegovoj primjeni u parlamentarnim izborima.




Kao šef Kluba zastupnika HDZ-a, Karamarko je u srijedu dobio poziv za tu sjednicu, koja će se, kako je dan kasnije zastupnike izvijestio Leko, održati u utorak u podne. Očekuje se nazočnost šefova svih zastupničkih klubova.


Naime,  članovi predsjedništva HDZ-a pozvani su na sjednicu središnjeg stranačkog tijela u utorak u 11 sati. I to u Svetom Martinu na Muri, u hotelu Spa Golfer – LifeClass, poznatom međimurskom wellness centru. Nakon što se predsjedništvo HDZ-a nije sastalo više od mjesec i pol dana, Karamarko ga je, dakle, sazvao izvan Zagreba u praktično istom terminu kad je zakazano predsjedništvo Sabora. Time je jasno pokazao svoj stav o Josipovićevoj inicijativi i preferencijalnom glasovanju. Umjesto Karamarka u Sabor će doći Ivan Šuker ili Davorin Mlakar, potpredsjednici Kluba. To je redovita praksa, jer Karamarko se, otkad je u svibnju 2012. izabran za predsjednika HDZ-a i Kluba zastupnika, nije pojavio ni na jednoj sjednici saborskog predsjedništva. Zapravo stoga i ne čudi što ga nije privukla ni rasprava o preferencijalnom glasovanju.


Gostujući u petak na HTV-u, Karamarko je izjavio da građane ne zanima preferencijalno glasovanje nego gospodarski problemi. Tvrdio je da se ne protivi uvođenju preferencijalnog glasovanja, ali da neće to podržati zato što smatra da se prvo mora povećati broj zastupnika koji u Saboru predstavljaju hrvatsko iseljeništvo.  Za to bi, međutim, trebalo promijeniti Ustav, a ne izborno zakonodavstvo. Jadranka Kosor, predsjednica Kluba zastupnika u kojem su i Nevenka Bečić i Željko Kerum, tražit će da sjednica predsjedništva Sabora bude otvorena za javnost.


– S obzirom na važnost teme bilo bi to jako korisno, kako bi građani točno znali što koja stranka zastupa, rekla nam je Jadranka Kosor.