Košarica

Vrdoljak i Miletić javno ponizili Bernardića: Lani ga odbili Plenković i Petrov, sada prošao još gore

Dražen Ciglenečki

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Čelnici HNS-a i IDS-a Ivan Vrdoljak i Boris Miletić ne samo da nisu prihvatili ponuđenu im suradnju, nego su Bernardiću praktično poručili da SDP prvo mora dokazati da je zavrijedio koaliciju s njima



ZAGREB – Krajem prošle godine predsjednik SDP-a Davor Bernardić pisao je premijeru Andreju Plenkoviću i tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu i pozivao ih na razgovor o »vitalnim interesima Hrvatske«. Obojica su ga ignorirali. Doduše, Petrov je javno obećavao Bernardiću da će ga primiti čim bude imao slobodnog vremena, ali nikad ga nije ugurao u svoj prenatrpani raspored.


No, sada se predsjedniku SDP-a događa nešto još gore. Plenković i Petrov ipak su važni akteri hrvatske politike, a Bernardića ovih dana odbijaju Ivan Vrdoljak i Boris Miletić, lideri dviju strančica, HNS-a i IDS-a. U subotu je predsjednik SDP-a izjavio da njegova stranka »kreće s HSS-om i HSU-om, a kasnije ćemo nastaviti s našim partnerima HNS-om i IDS-om«. Međutim, Vrdoljak i Miletić ne samo da nekoliko sati poslije nisu prihvatili ponuđenu im suradnju, nego su Bernardiću praktično poručili da SDP prvo mora dokazati da je zavrijedio koaliciju s njima?!


Mi smo liberali


Miletić, čija stranka ima samo tri saborska zastupnika i predstavlja političku snagu u samo jednoj županiji, za HINA-u je doslovno izjavio da je njegov uvjet za suradnju sa SDP-om da ta stranka »nedvosmisleno pokaže da i dalje jasno zastupa lijevo-liberalne vrijednosti, što znači da se ne smije ponoviti iskorak u desno kakvom smo svjedočili na prošlim parlamentarnim izborima«. Predsjednik HNS-a, stranke koja prema posljednjoj anketi Crobarometar uživa podršku 2,3 posto birača, rekao je, pak, RTL-u da je njegov partner IDS, jer su »SDP socijaldemokrati, a mi smo liberali«. To što je SDP socijaldemokratska stranka ranije u HNS-u, čini se, nisu primijećivali, pa su na zajedničkoj listi s njima nastupili na parlamentarnim izborima 2011., 2015. i 2016., zahvaljujući čemu narodnjaci i sada u Saboru imaju devet zastupnika.





Nije samo Bernardić zainteresiran za suradnju s HNS-om i IDS-om. U HDZ-u ne razmišljaju o predizbornoj koaliciji s tim strankama, ali im je jako zanimljivo njihovih sadašnjih 12 zastupnika u Saboru.


Iz neslužbenih izvora u HDZ-u doznajemo da su prva meta premijera Andreja Plenkovića i dalje HNS i IDS, a ne HSS. Pritom u vrhu HDZ-a računaju da bi se moglo dogoditi da dio zastupnika HNS-a odbije podržati Plenkovićevu vladu.


U Banskim dvorima navodno kalkuliraju da bi, nakon lokalnih izbora, šest od devet zastupnika HNS-a bilo spremno prihvatiti biti dio parlamentarne većine s HDZ-om. Pretpostavlja se da su otpisali Vesnu Pusić, Anku Mrak Taritaš i Gorana Beusa Richembergha.



Vrdoljak i Miletić javno su, dakle, ponizili Bernardića i to je, logično, loše odjeknulo u SDP-u. Nekoliko članova predsjedništva SDP-a reklo nam je da će se na današnjoj sjednici vodstva stranke u Krapini sigurno razgovarati i o budućim odnosima s HNS-om i IDS-om, koji se posve jasno distanciraju od SDP-a i najavljuju da će na iduće parlamentarne izbore, kad god oni bili, izaći u koaliciji bez Bernardićeve stranke.


Kako to shvatiti?


– I HNS i IDS nas bi morali moliti za suradnju. Za SDP su to male stranke. Ali, ne možemo im ništa zamjeriti ako su procijenili da im suradnja sa SDP-om više nije politički interes. To je njihova stvar. Naš je problem što je Bernardić doveo SDP u situaciju da nam uvjete postavljaju stranke koje se ni po čemu ne mogu mjeriti s nama. To se događa zato što Bernardić ne razumije da se o koalicijama govori javno tek nakon što se one dogovore. Zoran Milanović izašao je 2009. u javnost s Kukuriku koalicijom kad je postigao dogovor s ostalim strankama, nije riskirao da ga prije toga netko od njih javno odbije, što je sada Bernardić doživio, kazao nam je jedan član SDP-ovog predsjedništva.


Stav stranačkog vodstva vjerojatno će ipak biti da ne polemiziraju s čelnicima HNS-a i IDS-a i to upravo stoga što u SDP-u smatraju da se oni kao velika stranka ne smiju konfrontirati sa »slabijima od sebe«. Sutra bi, kako doznajemo, predsjedništvo HSS-a trebalo donijeti odluku o strateškom partnerstvu sa socijaldemokratima, a što se HNS-a tiče, u vrhu SDP-a još ne mogu detektirati koje su točno Vrdoljakove namjere.


– On pokreće inicijativu za opoziv Vlade i poziva nas da mu se pridružimo, jer bez potpisa SDP-ovih zastupnika, naravno, taj zahtjev niti ne može u saborsku proceduru. Istovremeno, međutim, govori da bi prijevremeni izbori bili loši za Hrvatsku i da bi ih svakako trebalo izbjeći. Pa zašto onda Vrdoljak želi srušiti Plenkovićevu vladu? Kako da to shvatimo? Njegovi postupci i izjave vrlo su mutni i zato nam nije lako odgonetnuti što zapravo Vrdoljak smjera, priznaje visokopozicionirani dužnosnik SDP-a.