Konferencija za novinare

Vrdoljak: Tankeri opasniji od platformi

Hina

Foto: Darko JELINEK

Foto: Darko JELINEK

Vrdoljak je na konferenciji za novinare rekao kako mu je cilj da Hrvatska ne uvozi skupi plin i naftu, kao i zaštita Jadrana od 4.000 tankera koji godišnje u njega ulaze



ZAGREB  Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je srijedu da su za Jadran od platformi puno opasniji naftni tankeri te da se pad cijena energenata u Hrvatskoj može očekivati jedino bude li Hrvatska imala vlastiti proizvodnju.


Zamoljen za komentar jučerašnje izjave premijera Zorana Milanovića za vrijeme posjeta Rabu u kojoj je otvorio mogućnost referenduma o proizvodnji nafte i plina iz hrvatskog dijela Jadrana, Vrdoljak je na konferenciji za novinare rekao kako mu je cilj da Hrvatska ne uvozi skupi plin i naftu, kao i zaštita Jadrana od 4.000 tankera koji godišnje u njega ulaze.


Ti su tankeri, po njegovim riječima, statistički pet puta veća opasnost za mora od platformi.




»Danas imamo 4.000 opasnih lokacija s uvoznom naftom, a ja želim hrvatskim građanima i industriji domaći plin i naftne derivate koji su jeftiniji i sve ću učiniti da do toga dođe«, rekao je Vrdoljak dodajući da treba zaustaviti glasne uvozne lobije. Oni su, kako je rekao, glasna manjina koja nalazi razne načine kako bi zaštitila svoje uvozne interese.


Ne budemo li imali svoju proizvodnju nafte, kaže Vrdoljak, vrlo vjerojatno neće biti rafinerija u Sisku i Rijeci, a ne budemo li imali svoju proizvodnju plina vrlo vjerojatno neće biti Petrokemije Kutina.


»To su cijene koje se plaćaju kad ovisiš o drugima i uvoznicima«, rekao je ministar gospodarstva.


 Na pitanje imaju li najavljeno pojeftinjenje plina i struje veze s parlamentarnim izborima, Vrdoljak odgovara da je pojeftinjenje najavio prije godinu dana i da je ono moguće zbog domaće proizvodnje.


Upozorava da je ta proizvodnja u padu i da bismo, kako je rekao, bez novih bušotina mogli ovisiti o Rusiji pri čemu bi fatalan bio eventualni prekid isporuke plina kroz Ukrajinu. Hrvatska tada ne bi imala dovoljno plina i bio bi jako skup, kaže Vrdoljak.


Napominje da se domaći plin proizvodi tik uz Istru, a da ona zbog toga nema problema s turizmom.


»Cijena plina i struje padat će i dalje budemo li imali svoju proizvodnju i zaustavimo li uvozne tankere pa makar i sa živim zidom«, rekao je Vrdoljak.


On kaže da cijena plina od 1. travnja neće pasti jednako u cijeloj Hrvatskoj nego će to ovisiti o odlukama HERA-e o visinama marži distributera i opskrbljivača. Tako će sniženje koje prihvati Vlada biti veće nego u konačnici na računima, jer će dio marži biti korigiran, odnosno negdje će smanjenje biti isto kao Vladino, a negdje manje, kaže Vrdoljak.


Na pitanje razmišlja li se i o korekciji cijene za industriju, odgovara da je cijena plina za Petrokemiju, otkad je on ministar, pala za 20 do 25 posto te da će se potruditi da ta tvrtka i dalje ima što nižu cijenu plina.


Napominje da nije riječ o reguliranoj djelatnosti pa Vlada može reagirati tek otvaranjem tržišta, što je i učinjeno.


Upitan imaju li druge Vladine mjere, uz smanjenje cijene plina, veze s izborima, odgovorio je kako je »prirodno da nakon čišćenja dvorišta slijedi proaktivnost«.