Reakcija na odluku Arbitražnog suda

Vrdoljak: Očekivana odluka švicarskog suda o arbitraži u slučaju Ina–MOL

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

»Nažalost, ovakva odluka je očekivana jer je naš argument bila presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu koju je Ustavni sud srušio. Imali smo opciju platiti štetne ugovore od HDZ-ovih vlada u iznosu od 4 milijarde kuna ili pokušati u arbitražnim procesima dokazati štetnost tih ugovora«, rekao je Vrdoljak



ZAGREB Predsjednik HNS-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Vrdoljak prokomentirao je u utorak odluku Arbitražnog suda u Ženevi ocjenom da je odluka suda očekivana jer je hrvatski argument bila presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koju je Ustavni sud srušio.


»Nažalost, ovakva odluka je očekivana jer je naš argument bila presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu koju je Ustavni sud srušio. Imali smo opciju platiti štetne ugovore od HDZ-ovih vlada u iznosu od 4 milijarde kuna ili pokušati u arbitražnim procesima dokazati štetnost tih ugovora«, rekao je Vrdoljak.


Glavni argument, presuda Sanaderu, pao je na Ustavnom sudu pa HNS sada očekuje od Vlade jasno definirane reakcije i odluke u oba slučaja, i odbijanja i prihvaćanja žalbe.




»Ne smijemo biti neprimjereno optimistični, ne smijemo biti neodlučni i moramo pokazati znanje i odlučnost u ključnim trenucima kod tako važnih političkih odluka. Vrući krumpir prethodne HDZ-ove Vlade danas mora riješiti Vlada HDZ-a i Mosta«, kazao je Vrdoljak.


Hrvatska je početkom godine zatražila poništenje arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom, utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi, između Hrvatske i MOL Grupe.


Televizija N1 objavila je u utorak da je švicarski sud 12. travnja odbio hrvatski zahtjev, a član arbitražnog sudišta HGK-a Miljenko Giunio izjavio je Hini da je zahtjev za poništenje arbitražne odluke u slučaju Ina-MOL i dalje otvoren, jer se ta odluka odnosi na odgodu provedbe arbitražne odluke po pitanju materijalnih troškova.