Ministar gospodarstva o naftnoj kompaniji

Vrdoljak: MOL ili ne zna razviti INA-u ili je s namjerom želi uništiti

Hina

Na novinarski upit je li najava MOL-a o zatvaranju sisačke rafinerije suprotna zahtjevima hrvatske Vlade u arbitraži da se ne donose takve poslovne strateške odluke, Vrdoljak je kazao kako je Vlada tražila da se ne donose štetne odluke za INA-u



OSIJEK – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Osijeku kako će Vlada, u okvirima svojih ovlasti, učiniti sve kako bi zaštitila radnike INA-e, ovu tvrtku u cjelini i zaustavila donošenje štetnih odluka za INA-u.


Na upit novinara što će Vlada poduzeti kako bi spriječila gašenje rafinerije u Sisku, Vrdoljak je kazao kako je prema ugovoru iz 2003. godine, strateški partner MOL obećao investirati u rafinerije i povećati njihove kapacitete, a sada, nakon 11 godina, najavljuju zatvaranje.


Nakon toga su korupcijom, jer su platili Ivu Sanadera, došli do upravljačkih prava koja koriste tako da je samo u prvih šest mjeseci ove godine proizvodnja plina pala za 20 posto, a proizvodnja derivata za 18 posto, ustvrdio je ministar Vrdoljak.




Ocijenio je kako MOL očito ili ne zna kako razviti INA-u, ili je s namjerom želi uništiti, ističući kako je Vlada krenula u pregovore kako bi to zaustavila.


Podsjetio je kako prema sadašnjem ugovoru, koji je omogućio bivši premijer Ivo Sanader, predstavnici Vlade mogu biti preglasani u Upravi te da su stoga pokrenuti arbitražni postupci kako bi se došlo do utjecaja u INA-i.


»Oni to ne dozvoljavaju, ne žele pregovarati o upravljačkim pravima, očito s namjerama koje sada pokazuju. Nama nitko ne jamči da poslije Siska neće doći Rijeka, ili kakva druga štetna odluka za INA-u i energetsku sliku Hrvatske«, poručio je ministar Vrdoljak.


Na novinarski upit je li najava MOL-a o zatvaranju sisačke rafinerije suprotna zahtjevima hrvatske Vlade u arbitraži da se ne donose takve poslovne strateške odluke, Vrdoljak je kazao kako je Vlada tražila da se ne donose štetne odluke za INA-u.


Prvo ćemo pričekati i vidjeti hoće li doći do te odluke, a nakon toga napraviti sve što je u skladu s našim mogućnostima da ne naštetimo INA-i, istaknuo je Vrdoljak.


Po pisanju današnjeg tiska, Uprava Ine idući bi tjedan mogla donijeti odluku o budućnosti dviju hrvatskih rafinerija, pri čemu je naizglednija odluka o prestanku rafinerijskih aktivnosti u Sisku, uz prenamjenu skladišnih kapaciteta u logističko-distributivni centar i pokretanje neke druge proizvodnje u prostorima sisačke rafinerije.


Prerada bi se nastavila u riječkoj rafineriji, koja bi krenula u drugu fazu modernizacije, uz ulaganja od 400 milijuna dolara. Ta je opcija, po pisanju medija, ocijenjena kao najrealnija varijanta restrukturiranja Inina rafinerijskog poslovanja.


Iz Ine su pak danas poručili kako »Ina analizira rafinerijsko tržište i sve su opcije moguće«.


»Ina provodi stratešku analizu postojeće situacije na rafinerijskom tržištu te analizu svog rafinerijskog sustava, što je dio redovnog poslovnog procesa. U ovom su trenutku sve mogućnosti vezane uz potencijalne promjene u rafinerijskom poslovanju otvorene«, navodi se u odgovoru Ine na upit je li realno zatvaranje Rafinerije nafte Sisak. Ina je poručila i da će, ako i kad relevantna tijela kompanije donesu odluku, ona biti pravovremeno komunicirana javnosti.


Iz Ministarstva gospodarstva priopćili su poslije podne kako će država i to ministarstvo, nakon što Ina predstavi najavljenu analizu rafinerijskog poslovanja, učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili hrvatske interese u strateškoj naftnoj kompaniji te osigurali energetsku stabilnost zemlje.


Pritom napominju kako je »važno naglasiti da je dosadašnji način upravljanja INA-om, zbog kojeg je i pokrenut pregovarački proces o promjeni Ugovora s MOL-om, pokazao nemogućnost države da sudjeluje u upravljanju INA-om koja je strateški važna kompanija«.


»Nakon što INA predstavi najavljenu analizu rafinerijskog poslovanja, država i Ministarstvo gospodarstva će, kao i do sada, učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zaštiti hrvatske interese u strateškoj naftnoj kompaniji te osigurali energetsku stabilnost zemlje«, poručili su iz resornog ministarstva.