Blic ju nazvao "Šešeljom u suknji"

Vraćanje za Šešelja: Beograd traži da se službeni Zagreb ogradi od izjava Ruže Tomašić

Dražen Ciglenečki

Tomašić je ponovo poručila da je sve što je rekla – istinito, jer je »Tuđman uime mirne reintegracije morao prekrižiti neka imena četnika koji su sudjelovali u ratnom zločinu«. Očekujem da se hrvatski državni vrh ogradi od ovakvih izjava, poručio je Dačić



ZAGREB » Srpske vlasti dočekale su da jednakom mjerom mogu uzvratiti službenom Zagrebu, koji je prethodnih mjeseci tražio od njih da se ograde od zloćudnih izjava Vojislava Šešelja. Priliku im je svojim zadnjim istupima pružila europska zastupnica Ruža Tomašić, trenutačno puno važnija osoba u hrvatskoj politici nego što je to Šešelj u Srbiji.


   »Očekujem da se hrvatski državni vrh ogradi od ovakvih izjava. Tomašićeva je poznata po antisrpskim izjavama. Sramota je da se zastupnik u Europskom parlamentu zalaže za etničko čišćenje Srba«, rekao je srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za beogradski Blic. Ruža Tomašić jučer je krasila naslovnicu tog dnevnog lista, gdje je nazivaju »hrvatski Šešelj u suknji«. U tekstu se citira njezina izjava da Srbija treba Boga moliti da Hrvatska ne počne čistiti u svojem dvorištu, jer će u tom slučaju »jako puno Srba iz Hrvatske morati iću u Srbiju«.


Osobni stavovi


Našem je listu predsjednica Hrvatske konzervativne stranke kasnije objasnila da bi trebalo ukinuti Zakon o oprostu, kojim je, prema njezinim informacijama, abolirano 1.750 Srba, pa bi onda oni, zajedno s članovima obitelji, sigurno napustili Hrvatsku. Blic je u istom tekstu prenio izjavu Gordana Markotića, hrvatskog veleposlanika u Beogradu, koji je ustvrdio da zastupnici u Europskom parlamentu iznose osobne, a ne državne stavove.




   Podsjetimo, u studenom prošle godine, kad se Šešelj vratio iz Haaga i počeo javno govoriti onako kako je to činio devedesetih godina, vodeći hrvatski političari poticali su srpske dužnosnike da se distanciraju od njega. »Sve što tražim je da kažu, to ne valja, to je zlo i od toga se ograđujemo«, poručio je tada premijer Zoran Milanović. »Za srbijansko vodstvo bilo bi mudro i korisno da se s nekoliko rečenica ogradi od te retorike«, upozorila je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. U tom se tonu u predizbornoj kampanji očitovala i HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović.


»Očekujem od srbijanske vlade da se vrlo jasno ogradi i distancira od izjava gospodina Šešelja, a ako se to ne dogodi, onda mislim da Hrvatska treba pozvati svog veleposlanika na konzultacije u Zagreb«, rezolutna je bila današnja predsjednica Republike.


Prekrižena imena


A Ruža Tomašić nije izazvala reakcije samo u Srbiji, priopćenjem se javio i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH. »Riječ je o fašističkoj izjavi, kojom se jedan narod označava prljavim i kojom se ljudima prijeti samo zato što ne pripadaju jednom narodu«, ocijenio je Crnadak, član Partije demokratskog progresa. On smatra da stavovi Ruže Tomašić nanose ogromnu štetu »europskoj ideji i procesu pomirenja u regiji«.


   Nju sve to, međutim, nije nimalo impresioniralo, pa je putem pisma članovima i simpatizerima svoje stranke poručila da je sve što je rekla – istinito. Naglasila je da su Franjo Tuđman i tadašnja HDZ-ova vlast uime mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja »morali prekrižiti neka imena četnika koji su sudjelovali u ratnim zločinima«, kako bi ih se obuhvatilo Zakonom o oprostu. Pa oni i danas žive u Hrvatskoj.


»Puna mi je kapa pojedinih hrvatskih Srba koji su rođeni u Hrvatskoj, a do Hrvatske im uopće nije stalo. Žive na račun hrvatskih građana, proputovali su cijeli svijet na račun Republike Hrvatske, a da za uzvrat ništa nisu dali. Nadam se da će doći vrijeme da lojalni građani srpskog porijekla okrenu leđa onim Srbima koji reketare Republiku Hrvatsku. Koji očigledno ne vole ništa što ima predznak hrvatski, osim hrvatske kune«, napisala je Ruža Tomašić.