MEĐUNARODNA MISIJA

Vraća se 140 pripadnika Hrvatske vojske iz Afganistana

Hina

Foto MORH

Foto MORH

Iz misije Resolute Support se vraća ukupno 140 pripadnika 11. kontingenta, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske i ukupno 35 vojnika iz savezničkih partnerskih zemlja (26 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam pripadnika Armije Sjeverne Makedonije te dva pripadnika OS Republike Albanije)



ZAGREB – Hrvatska će iz misije u Afganistanu vratiti pripadnike Oružanih snaga RH koji su odradili šestomjesečnu misiju potpore miru “Resolute support” u sklopu 11. hrvatskog kontingenta, a čiji je povratak bio privremeno odgođen zbog pandemije koronavirusa.


Vlada je naime, na sjednici u četvrtak održanoj u NSK, donijela odluku o transportu u Hrvatsku pripadnika Oružanih snaga RH koji su sudjelovali u toj misiji, a vratit će se zrakoplovom Croatia Airlinesa. 


Povratak pripadnika 11. kontingenta iz Afganistana planiran je za 27. ožujka. Iz misije Resolute Support se vraća ukupno 140 pripadnika 11. kontingenta, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske i ukupno 35 vojnika iz savezničkih partnerskih zemlja (26 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam pripadnika Armije Sjeverne Makedonije te dva pripadnika OS Republike Albanije).




Taj je kontingent već predao dužnost 12. kontingentu u Afganistanu, u kojem je 108 vojnika.


 Obrazlažući odluku, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je povratak pripadnika 11. hrvatskog kontingenta iz Afganistana bio privremeno odgođen zbog globalne situacije s koronavirusom.


“Ipak, mi smo procijenili kako njihov daljnji ostanak u Afganistanu nakon isteka mandata predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik te je potrebno provesti povratak svih pripadnika iz sastava 11. hrvatskog kontingenta. Sigurnost svakog hrvatskog vojnika naš je apsolutni prioritet”, rekao je Krstičević.


 Naša odgovornost je svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima. Oni su odradili svoju dužnost, a sada je na nama ovaj zadnji korak, dodao je


“Taj korak ćemo napraviti kao država koristeći se svim raspoloživim sastavnicama i raspoloživim resursima Sustav domovinske sigurnosti”, zaključio je Krstičević.