Tko je što rekao

Vojko Obersnel: ‘Velika koalicija? Možda je Hasanbegoviću ona crna kapa pokrila uši pa me nije dobro čuo’

Dražen Ciglenečki

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ili Hasanbegović pati od amnezije, ili mu je možda ona njegova crna kapa prekrivala uši dok smo razgovarali, pa me nije dobro čuo. Nisam mu niti u jednoj prilici govorio o nekakvoj velikoj koaliciji, rekao je Obersnel



Ministar Zlatko Hasanbegović tvrdi da se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zalaže da HDZ i SDP nakon predstojećih parlamentarnih izbora dogovore veliku koaliciju. O tome je, navodi Hasanbegović, Obersnel osobno njemu govorio, ali HDZ-ov ministar nije bio zainteresiran za ovakav politički savez.


Hasanbegović je jučer, u organizaciji novina 24 sata, imao debatu s Bojanom Glavaševićem, koji bi mogao postati ministar kulture ako Narodna koalicija uspije formirati novu Vladu. Iskoristio je tu prigodu kako bi interpretirao svoj razgovor s Obersnelom, nakon što je gradonačelnik Rijeke izjavio da mu je Hasanbegović tada savjetovao da »vode računa o tome koga će birati za intendanta HNK-a«.


Pogrešna adresa


– Obersnel je zlorabio naš razgovor, pojednostavio ga i rekao da sam mu ja poručio da trebaju paziti koga biraju. Nisam mu kazao to, nego da činjenica da Ministarstvo kulture potvrđuje intendanta ukazuje na potrebu dijaloga. A sada ću učiniti presedan i reći da taj naš razgovor, a više ih je bilo, imao drugu stranu medalje. Gospodin Obersnel je jadikovao i kukao nad političkim stanjem i smatrao je da dolazi trenutak da se HDZ i SDP politički ujedine, naprave veliku koaliciju kako bi prestalo takozvano ucjenjivanje od strane Mosta. Rekao sam mu da sam kriva adresa za tu vrstu razgovora –  ispričao je Hasanbegović na sučeljavanju s Glavaševićem.




Riječki gradonačelnik, međutim, demantira da je na sastanku s Hasanbegovićem spomenuo bilo što o koaliciji HDZ-a i SDP-a.


– Ili Hasanbegović pati od amnezije, ili mu je možda ona njegova crna kapa prekrivala uši dok smo razgovarali, pa me nije dobro čuo. Nisam mu niti u jednoj prilici govorio o nekakvoj velikoj koaliciji. Uostalom, Most je problem HDZ-a, ja ga u Rijeci nemam. Istina je da mi je ministar kazao da pazimo koga ćemo predložiti za intendanta ako želimo Ministarstvo za partnera – rekao nam je Obersnel.


On ocjenjuje da se HDZ mora temeljito promijeniti i »kroz konkretne poteze pokazati da su europska demokršćanska stranka što za sebe tvrde«.


– O koaliciji s HDZ-om sada se ne može govoriti, nije vrijeme. S ljudima poput Hasanbegovića nemoguće je surađivati – zaključuje Obersnel.


Pseudoljevičari


Hasanbegović je za nastavak koalicije HDZ-a i Mosta i žestoko se protivi približavanju SDP-u.– Sigurno je da kao čovjek i političar neću sudjelovati u protudemokratskoj, klijentelističkoj, protulustracijskoj velikoj koaliciji. Bio bi to sumrak hrvatske demokracije – izjavio je u debati s Glavaševićem. A u pokušaju da još malo kompromitira Obersnela, tvrdio je da mu se ovaj žalio i da je »neka vrsta taoca pseudolijevih aktivista«. – Ali, rekao mi je da je on političar u Rijeci, u gradu u kojem mora igrati i s njima – otkrio je Hasanbegović navodne Obersnelove žalopojke njemu.Za Hasanbegovića su pseudoljevičari i SDP i HNS, poštuje istinske ljevičare, ali nije jučer pojasnio tko su ti ljudi. Što se, pak, Glavaševića tiče, za njega je sumrak demokracije »kad se osoba koja je rekla da je antifašizam floskula nađe na mjestu ministra kulture«.

– Nikad nitko prije njega nije podijelio kulturu na lijevu i desnu, podobnu i nepodobnu, a onda ujedinio  protiv sebe kompletnu kulturnu scenu, neovisno o svjetonazorima ljudi – upozorio je Glavašević. No, Hasanbegović ima ambicije ostati ministar i u idućem mandatu. Uvjeren je da su »kulturna zajednica i narod dobro shvatili moje namjere, što će pokazati i izborni rezultati«.


Međutim, Glavašević ga je podsjetio da su njih dvojica prošle godine bili kandidati u istoj, šestoj izbornoj jedinici.


– Ja sam tada dobio 5.414 preferencijskih glasova, a vi 879 – rekao je Glavašević. Njegov suparnik se opravdavao da je prije desetak mjeseci još bio »politički anonimus«.