Gastrosajam

Vodnjan slavi zeleno blago: Delicije svih vrsta koje se ljube s mladim maslinovim uljima

Edi Prodan



Vrhunska kvaliteta izloženih maslinovih ulja poglavito ona proizvođača iz Istarske županije, velik broj izlagača iz čitavog niza susjednih država – Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore pa čak i Srbije koja je umjesto maslinovih ulja ponudila vrhunske rakije, odlika su 12. dana mladih maslinovih ulja što se od petka održavaju u Vodnjanu. Ono što je uz sama ulja također značajna karakteristika jest da se sajam pretvorio u jednu od najzanimljivijih svečanosti svega onog što se vezuje uz poljoprivredu i gastronomiju. Posjetiteljima koji vole maslinova ulja u ponudi su naprosto delicije svih vrsta koje se sljubljuju s maslinovim uljima. Truda su si dali i vinari, proizvođači pršuta kao i svih onih prerađevina koje se mogu povezivati s autohtonom proizvodnjom.


Sa stručne strane na Danima se možete pronaći i sve ono što maslinari, te ljubitelji maslinovih ulja, mogu poželjeti: od specifične literature i knjiga, do savjeta profesionalnih kušača, agronoma te drugih stručnjaka. Dani mladog maslinovog ulja, iako zamišljeni kako bi posebno doprinosili afirmaciji vodnjanskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, prerasli su u jednu od najznačajnijih hrvatskih poljo-gastronomskih priredbi sa značajnim referencama na širu regiju. Drugim rječima, svi oni koji se pojave u Vodnjanu imaju specifičnu težinu i svojevrsnu licencu za komercijalni proboj kako na domaće, tako i na tržište regije koja sve više prepoznaje i traži maslinova ulja.


S druge strane, iako smo zatekli i ljude iz Punta ili primjerice creskog gradonačelnika Kristijan Jurjaka, iz Primorsko-goranske županije nije bilo izlagača. Nemalo to čudi s obzirom na odlične rezulatate maslinarske sezone na Cresu ili Krku. S druge strane, maslinari iz Luna, primjerice Božo Badurina, nisu zaobišli Vodnjan, štoviše u ponudu su stavili još jednu zanimljivost – ekološki obrađene suhe smokve. Kad je PGŽ u pitanju, skoro pa ovacije na otvorenoj sceni pobrali su pak kuhari Jadranke iz Malog Lošinja koji su prisutne oduševili s brudetom uz koji je bio prilog palenta sa špinatom.




Vratimo li se maslinama, vodnjanski sajam je direktno utjecao i na činjenicu da se od početka njegovog održavanja postiglo četiri puta bolje rezultate u broju zasađenih stabala masline, količinama uroda ploda masline i količinama proizvedenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.


Sajam je otvoren još danas do večernjih sati, a besplatne degustacije u Oil baru su ujedno preporuka svim posjetiteljima prije nego što krenu u obilazak sajma, prije nego što nepce osladite drugim okusima koji se mogu pronaći pod velikim šatorom