Zamućenja

Voda u dolini Neretve nije za piće

Hina

Voda s izvorišta u Prudu, kojom se koristi regionalni vodovod Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo, nije za piće jer se zamutila, doznaje se u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.



DUBROVNIK/METKOVIĆ – Voda s izvorišta u Prudu, kojom se koristi regionalni vodovod Neretva-Pelješac-Korčula-Lastovo, nije za piće jer se zamutila, doznaje se u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.


Voda iz izvorišta Pruda zamućena je iznad dopuštenih vijednosti te ne udovoljava pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, a uzrok su izrazito obilne kiše proteklih dana. S izvorišta Pruda vodom se opskrbljuju mjesta Prud i Vid, dio općine Kule Norinske, grad Opuzen i općina Slivno.


Iako voda nije štetna za zdravlje, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije preporučuje da se voda za piće prije uporabe istaloži, a nakon toga bistri dio prokuha. Voda se može upotrebljavati za kuhanje, pranje zubi i osobnu higijenu te ostale sanitarne potrebe.




U uzorcima vode iz izvorišta Doljana, koji su uzeti iz vodovodne mreže u Metkoviću, nije bilo povećanih vrijednosti kad je riječ o zamućenosti.


Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije pojačano će pratiti ispravnost vode za piće iz ta dva vodovoda te će o svemu pravodobno obavještavati javnost, istaknuo je voditelj službe za epidemiologiju, dr. Miljenko Ljubić.