Neopravdane cijene

Voće i povrće nije poskupjelo zbog hladnoće, već zato što se štedi na staklenicima i – grijanju

Bojana Mrvoš Pavić

Povrće i voće poskupjeli su i preko 50 posto / Foto sergej DRECHSLER

Povrće i voće poskupjeli su i preko 50 posto / Foto sergej DRECHSLER

»U španjolskoj Malagi isto imaju buru koja puše 250 kiliometara na sat, ali staklenike na desecima tisuća hektara, koje ta bura ne odnosi. Zašto? Jer imaju prave, čvrste staklenike i berbu četiri, pet puta godišnje, a ne improvizaciju, kao naši proizvođači.«



ZAGREB – “Nije povrće poskupjelo zato što je ledena zima nego zato što naši proizvođači štede na opremi za staklenike, improviziraju ih, a pogotovo štede na grijanju” – ističe Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice, dodajući kako pogotovo nema razloga za poskupljenje voća, koje je odavno ubrano i skladišteno u hladnjače te se njegove cijene ne bi smjele mijenjati od jeseni do proljeća, čak i do ljeta.


Povrće i voće poskupjeli su i preko 50 posto, pa čak i vrste koje se uzgajaju u staklenicima. Mnogobrojne je staklenike u dalmatinskom zaleđu odnijela bura, u drugima pak povrće propada jer nema grijanja.


»A onda su svi povrćari i voćari iskoristili situaciju pa već uobičajeno za ovaj naš mentalitet, digli cijene. Pogotovo su to iskoristili trgovci, koji manipuliraju cijenama voća, koje je spremljeno u hladnjače još jesenas, i koji sve troškove imaju ukalkulirane do proljeća ili ljeta. Ne može cijena jabukama ili kruškama sad ići gore, to je manipulacija, a pobrani su i svi agrumi, napominje Ivković. To što je, kaže, bura uništila staklenike posljedica je improviziranja naših proizvođača, kao i štednje na grijanju staklenika.




»U španjolskoj Malagi isto imaju buru koja puše 250 kiliometara na sat, ali staklenike na desecima tisuća hektara, koje ta bura ne odnosi. Zašto? Jer imaju prave, čvrste staklenike i berbu četiri, pet puta godišnje, a ne improvizaciju, kao naši proizvođači.«


S njim se slaže profesorica Nina Toth sa Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Govoreći o neadekvatnim staklenicima ona ističe primjer Slavonije, u kojoj sve više poljoprivrednika sredstvima iz EU fondova gradi kvalitetne staklenike, za razliku od Dalmacije u kojoj su oni često postavljeni na mjestima gdje ih može pokositi bura.