Prosvjed uz podršku Živog zida

Vlasnici Euro-inženjeringa u stečaju: Žrtve smo banke i pravosuđa

Hina

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

Foto: Danijel Soldo / CROPIX

"Stečaj nad Euro-inženjeringom je pokrenut bez vjerodostojnih i pravih podataka. Banka (Zagrebačka banka) uvodi stečaj da bi otklonila tužbu koju ima protiv sebe. Tužbu smo pokrenuli mi bivši vlasnici tvrtke", rekao je Zvonko Pezer, bivši suvlasnik, a sada vjerovnik Euro-inženjeringa



SLAVONSKI BROD – Članovi Živog zida u srijedu su prosvjedovali ispred zgrade Trgovačkog suda Osijek – Stalne služba u Slavonskom Brodu, gdje je održano izvještajno ročište u stečajnom postupku nad slavonskobrodskom građevinskom tvrtkom “Euro-inženjering”, dajući podršku vlasnicima te tvrtke, koji kažu da su žrtve banke i pravosuđa.


“Stečaj nad Euro-inženjeringom je pokrenut bez vjerodostojnih i pravih podataka. Banka (Zagrebačka banka) uvodi stečaj da bi otklonila tužbu koju ima protiv sebe. Tužbu smo pokrenuli mi bivši vlasnici tvrtke”, rekao je Zvonko Pezer, bivši suvlasnik, a sada vjerovnik Euro-inženjeringa.


Pezer i njegovi partneri tužili su Zagrebačku banku da je jednostrano prekinula ugovor o kreditiranju na osnovu kojeg je njihova tvrtka pokrenula gradnju stambene zgrade u Zagrebu na Črnomercu, zbog čega je tvrtka zapala u financijske probleme.




Pezer kaže da su za zgradu imali osiguranog kupca iz Austrije, koji je na kraju zbog svega odustao.


Drugi suvlasnik “Euro-inženjeringa” Ivan Dujmić tvrdi kako je cijeli slučaj osmišljen s ciljem da se vlasnici tvrtke izigraju, a uz pomoć osoba iz banke.


“Kada je stečaj otvoren nekretnine su procijenjene na 25 milijuna kuna. O čemu se radi? Kupite za malo, a razliku podijelite”, kaže Dujmić.


Zgrada na zagrebačkom Černomercu prodana je, naime, za 5 milijuna i 700 tisuća kuna.


To je nakon održanog ročišta novinarima potvrdio stečajni upravitelj Krešimir Tomac, rekavši da je prodana za nešto više od 5 milijuna kuna. Dodao je da se prodaja imovine tvrtke Euro-inženjering i raspodjelom sredstava vjerovnicima cijeli postupak stečaja sad privodi kraju, te da je stečajni postupak proveden sukladno zakonu.


Stečajni upravitelj tvrdi da je zgrada mogla postići i višu cijenu da se u nju nisu uselili ilegalni stanari.


No, Ivan Sinčić novinarima je izjavio da će Živi zid spriječiti da novi vlasnici zgrade uđu u posjed, dodavši kako se u zgradu na zagrebačkom Černomercu krajem 2014. uselilo 18 obitelji.


“Novi vlasnici u posjed neće ući nikada. To im poručuje Živi zid. Unutra smo naselili 18 obitelji i one će tamo i ostati. Pozivamo poduzetnike koje su prevarile banke, da nam se jave, jer zajedno se možemo suprostaviti. Ovo je anarhija, pokušava se oteti imovinu građana”, kaže Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.


Dodao je kako obitelji koje su uselili 2014. godine u zgradu imaju ukupno 24 djeteta.