Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Crno na bijelo

Vladin dokument minuciozno rekonstruira kako se varalo na prikupljanju potpisa za referendume

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2018. u 15:33 2018-10-17T15:33:12+02:00

Prikupljali su se dupli potpisi, oni s lažnim OIB-om, pa potpisi osoba koje nisu punoljetne, osoba koji nisu hrvatski državljani, kao i preminulih osoba...

RIJEKA Na stranicama Vlade objavljen je dokument u kojem se detaljno iznose sve brojke vezane za referendumske inicijative, Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje, koje, objavio je danas službeno premijer Andrej Plenković, nisu prikupile dovoljno potpisa.

U Vladinom dokumentu minuciozno se rekonstruira sve što su obje referendumske inicijative radile kako bi manipulirale i varale s brojem prikupljenih potpisa.

Inicijativa Istina o Istanbulskoj zalagala se za otkazivanje Istanbulske konvencije. Inicijativa Narod odlučuje, pak, u prvom se referendumskom pitanju zalagala za promjenu Ustava tako da se smanji broj zastupnika u saboru na 100 do najviše 120, da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da ukupni broj manjinskih zastupnika bude šest.

Tražili su i da se uvedu tri preferencijska glasa, da se prekrajaju izborne jedinice, da se prag za ulazak u sabor smanji na četiri posto, te uvede i dopisno i elektroničko glasovanje. U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o vladi i proračunu. Obje inicijative potpise su prikupljale od 13. do 27. svibnja.

Referendum protiv Istanbulske

Građanska inicijativa Istina o istanbulskoj, iznosi se u dokumentu, imala je 345.942 ispravna potpisa te 44.974 neispravnih. Ostali su kratki, jer trebalo im je 374.740 ispravnih potpisa kako bi referendum prošao.

Foto Denis Lovrović

- Izvršitelj je Povjerenstvu dostavio kontrolne liste s ukupno 45.328 neispravnih potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 354 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 44.974 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima:

8.000 duplih potpisa
2.594 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama
428 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa
158 osoba nisu hrvatski državljani
240 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa

Foto Zadarski list

33.554 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci - nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani - MBG i sl.)", stoji u dokumentu.

Narod odlučuje - smanjenje broja manjinskih zastupnika

Građanska inicijativa Narod odlučuje o izmjeni članka 72. Ustava RH skupila je 371.450 ispravnih potpisa. Neispravnih je bilo 40.875.

"Izvršitelj je Povjerenstvu dostavio kontrolne liste s ukupno 41.370 neispravnih potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 495 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 40.875 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima:

Foto Davor Kovačević

7.488 duplih potpisa
1.844 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama
365 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa
332 osoba nije hrvatski državljanin
120 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa

30.726 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci - nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni su podaci koji nisu propisani - MBG i sl.)", kaže dokument.

Referendum protiv manjinskih zastupnika

Druga referendumska inicijativa Narod odlučuje, koja je tražila da manjinski zastupnici ne mogu glasati za proračun, sakupila je 367.169 ispravnih potpisa, a neispravnih je bilo 40.666.

Foto Davor Kovačević

"Izvršitelj je Povjerenstvu dostavio kontrolne liste s ukupno 41.190 neispravnih potpisa, od kojih je Povjerenstvo naknadnom provjerom u registrima i u potpisnim listama prihvatilo 524 potpisa kao ispravne te ih pribrojilo ukupnom broju važećih potpisa, dok se preostalih 40.666 neispravnih potpisa razvrstava prema sljedećim kriterijima:

7.443 duplih potpisa
1.807 OIB-a ne postoji u RB niti u drugim evidencijama
354 osoba nije bilo punoljetno u vrijeme prikupljanja potpisa
321 osoba nije hrvatski državljanin
115 osoba je preminulo prije početka prikupljanja potpisa

30.626 potpisa utvrđeno je neispravnima iz sljedećih razloga: osobno ime na potpisnoj listi ne odgovara osobnom imenu u registru birača; nečitko upisani podaci; neispravan OIB; prazan redak (podaci na potpisnoj listi su prekriženi, nisu uneseni svi podaci - nedostaje ime, prezime, OIB ili potpis, podaci ispravljani ili nadopunjavani, uneseni supodaci koji nisu propisani - MBG i sl.)", stoji u vladinom dokumentu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.