Odlazak nakon četvrt stoljeća

Vladimir Šeks nakon 25 godina otišao iz Sabora

Hina

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

"Cijenio sam njegovu odanost nacionalnim interesima i demokratskim vrijednostima, Šeksova politička kvaliteta može se prepoznati u mnogim zakonima, najviše u Ustavu", istaknuo je predsjednik Sabora Josip Leko



ZAGREB – Nakon četvrt stoljeća, uz riječi zahvale svoga Kluba i aktualnog predsjednika Sabora, Hrvatski sabor napustio je Vladimir Šeks (HDZ), pošto je tu njegovu odluku Sabor potvrdio u petak.


“Cijenio sam njegovu odanost nacionalnim interesima i demokratskim vrijednostima, Šeksova politička kvaliteta može se prepoznati u mnogim zakonima, najviše u Ustavu”, istaknuo je predsjednik Sabora Josip Leko.


Predsjednik Sabora ističe da politička dugovječnost “sasvim sigurno otvara mnoge dileme”, ali da je Šeks kroz nju samo taložio iskustvo i znanje. Nadam se da će to na najbolji način koristiti na novoj dužnosti (savjetnika predsjednice Republike za ustavno-pravna pitanja) u korist demokratskih vrijednosti na kojima počiva hrvatsko društvo, naglasio je Leko.




Biranim riječima Šeksa je ispratio i njegov Klub.


Vladimir Šeks zasigurno je obilježio 25 godina hrvatskog parlamentarizma, mnogi su ga voljeli ili nisu, ali su ga uvažavali kao iznimnog stručnjaka, naglasio je Davorin Mlakar.


Šeksov je rukopis, podsjetio je, na nizu ključnih dokumenata, od Božićnog Ustava, preko saborske Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama SFRJ, do saborskog Poslovnika.


Vjerujem da ljudi koji su bili u Saboru od prvog saziva (30. svibnja 1990.) do danas zavređuju riječi zahvale, jer su hrvatski parlamentarizam dizali na razinu demokratskih standarda Europe, rekao je Mlakar i pozvao kolege da se pljeskom oduže najdugovječnijem zastupniku.


Vladimir Šeks u petak nije bio u Sabornici, u koju je ušao nakon prvih demokratskih izbora u proljeće 1990. i ostao čak sedam zastupničkih mandata.


Šeks je jedan je od tvoraca Božićnog Ustava iz 1990., a upravo je on 8. listopada 1991. za govornicom u zgradi Ine u Šubićevoj objavio Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ i time proglasio neovisnost Republike Hrvatske.


Obnašao je niz dužnosti, bio je predsjednik 5. saziva Sabora, Odbora za Ustav, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i drugih saborskih tijela.


Početkom 90-ih kratko je bio na funkciji državnog tužitelja, a potom i potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku.


Osnivač je i član HDZ-a.


Šeksa u zastupničkim klupama mijenja Tugomir Kuduz, koji je u petak preisegnuo.