Zdravstvo izaziva prijepore

Vladi i poslodavcima Zakon o zdravstvenoj zaštiti OK, sindikati protiv njega

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić rekao je kako su u razgovoru oko strateškog plana razvoja Hrvatske uočili određene manjkavosti s čime se složilo i Ministarstvo regionalnog razvoja te su obećali ispraviti ih kako bi diskusija bila što kvalitetnija, sa što više sudionika kako bismo dobili jasniju sliku razvoja Hrvatske do 2030. što je važno za sve, i za Vladu, sindikate i poslodavce



Gospodarsko socijalno vijeće (GSV) razmatralo je na sjednici u utorak Nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti koji podržavaju Vlada i poslodavci dok mu se protive sindikati, jer je usvojeno jako malo sindikalnih primjedaba, a osnovna je da će dostupnost javnog zdravstva biti slabija.


Predstavnik sindikata u GSV-u Miroslav Hrašćanec u izjavi nakon sjednice ustvrdio je kako se izrazito “gura” zdravstveni turizam, a da sindikati osnovnim drže dostupnost javnog zdravstva svim građanima izrazivši žaljenje što će Zakon u predloženom obliku već sutra biti na Vladinoj sjednici.


U sindikatu smatramo da bi se tek ako postoji neki višak usluga, opreme ili sredstava, to moglo staviti u funkciju zdravstvenog turizma. Privatizacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nam isto tako nije prihvatljiva, jer može biti paralelno sa sustavom javnog zdravstva, a ne da to bude jedini put za budućnost zdravstva. Mislimo da bi svi liječnici trebali imati mogućnost izbora hoće li ostati u koncesiji ili ići u privatnike. Ne smatramo da je dobro rješenje da župani odlučuju o koncesijama, jer tu postoje velike mogućnosti pogodovanja, istaknuo je Hrašćanec. 




U vezi utvrđivanja reprezentativnosti za sudjelovanje u tripartitnim tijelima, Hrašćanec je podsjetio kako se, prema Zakonu o reprezentativnosti, svakih pet godina ona mora ponovno utvrđivati za sindikalne središnjice. Nažalost, to nam je naslijeđe bivšeg ministra Miranda Mrsića koji je zakon tako “skuhao” i po njemu, primjerice, liječnici (odnosno njihov sindikat) nisu reprezentativni u pregovorima za kolektivne ugovore u zdravstvu, što je besmisleno, upozorio je. Po tome zakonu, bez obzira na pad broja radnika i sindikalnog članstva, podigao se cenzus za reprezentativnost sa 15.000 na 50.000 (članova) što je rast za 300 posto. Nakon objave rezultata ići će novi sporazum o GSV-u, najavio je Hrašćanec.


Hrašćanec rekao je kako su oko nacionalne razvojne strategije bili prigovori poslodavca i sindikata da su prekasno uključivani i dobivali materijale te da radne skupine nisu mogle pripremiti svoja mišljenja, viđenja i odgovore prije sjednica skupina.


Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić rekao je kako su u razgovoru oko strateškog plana razvoja Hrvatske uočili određene manjkavosti s čime se složilo i Ministarstvo regionalnog razvoja te su obećali ispraviti ih kako bi diskusija bila što kvalitetnija, sa što više sudionika kako bismo dobili jasniju sliku razvoja Hrvatske do 2030. što je važno za sve, i za Vladu, sindikate i poslodavce.


Vjerujemo da ćemo imati neka unaprjeđenja s obzirom na iskustva koja smo dobili. Radne su skupine imale prve sastanke i ono što nam još uvijek nedostaje je količina materijala i priprema kako bismo bili što bolje pripremljeni i usuglasili stavove, a s druge strane i povezanost, jer imamo tematske radne skupine koje rade zasebno, ali su međusobno ovisne i povezane. Moramo skupiti informacije kako bi se mogli pripremiti, organizirati interne koordinacije i da bismo mogli dati naše viđenje o pojedinoj temi, rekao je Majetić. 


Što se tiče informacija o novoutvrđenoj reprezentativnosti, udruge poslodavca i sindikata utvrdili smo tu nema nikakvih novosti, osim što je sada jedna sindikalna središnjica manje, postoje 3 središnjice i poslodavci kao reprezentativni predstavnici zajedno s Vladom u socijalnom partnerstvu i dijalogu, dodao je Majetić.