Kadrovske promjene

Vladi Mezaku istekao mandat, Marino Juretić v.d. ravnatelja Lučke uprave

Darko Pajić

U osjetljivom predizbornom razdoblju odgođena je odluka o kadroviranja u Lučkoj upravi / arhiva NL

U osjetljivom predizbornom razdoblju odgođena je odluka o kadroviranja u Lučkoj upravi / arhiva NL

Juretić je imenovan kao privremeno rješenje, na razdoblje od najduže godinu dana. Pričekat će se na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora kako bi se dala prilika idućoj Vladi za odluku o novom ravnatelju, koji će dobiti puni mandat



Odlukom Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka za vršitelja dužnosti ravnatelja Lučke uprave imenovan je Marino Juretić, koji će tako naslijediti Vladu Mezaka nakon što je Mezaku početkom rujna istekao mandat ravnatelja. Juretić je imenovan kao privremeno rješenje i to na razdoblje od najduže godinu dana, odnosno dok se ne steknu uvjeti za provedbu natječaja i odluku o imenovanju ravnatelja Lučke uprave Rijeka u punom mandatu.


Razriješena dilema


Time je razriješena dilema oko kadroviranja u Lučkoj upravi u osjetljivom predizbornom razdoblju, te se očito uz odobrenje tehničkog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, odlučilo odabrati svojevrsno prijelazno rješenje te pričekati na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora kako bi se dala prilika narednoj Vladi za odluku o novom ravnatelju, koji će dobiti puni mandat. Pritom je iskorištena zakonska mogućnost da se iz postojećeg sustava, odnosno između djelatnika Lučke uprave, koji udovoljavaju uvjetima, imenuje vršitelj dužnosti. Marino Juretić je dosad obnašao više dužnosti u Lučkoj upravi, te je bio savjetnik ravnatelja, kao i pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Rijeka, što znači da njegov izbor sugerira kontinuitet i stabilnost u upravljanju lučkim sustavom.


Na pitanje koliko bi točno mogao potrajati mandat Marina Juretića teško je odgovoriti, jer to pitanje ovisi o formiranju nove Vlade i početku rada novog resornog ministra u ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, koji će o tome donijeti odluku u suradnji s Upravnim vijećem. Zanimljivo je također da je Upravno vijeće odradilo veliki dio natječajne procedure za izbor novog ravnatelja, ali se na kraju ipak išlo na privremeno rješenje. Kako neslužbeno doznajemo, na natječaj su stigle ponude ukupno 5 kandidata među kojima nije bio Juretić. Jedan od kandidata bio je i Vlado Mezak, a osim njega kandidaturu za ravnatelja Lučke uprave Rijeka istaknuo je i Denis Vukorepa, aktualni savjetnik Uprave Luke Rijeka i bivši predsjednik Uprave Luke u dva mandata.


Novi natječaj?




Još jedna prijava stigla je iz »Luke« i to od Mladena Pešuta, bivšeg člana Uprave ove tvrtke. Preostala dva kandidata za prvog čovjeka Lučke uprave su Igor Buratović i Renato Oblak. Sa svim kandidatima obavljeni su razgovori u skladu s natječajnom procedurom, ali konačne odluke nije bilo, pa za budućnost ostaje otvoreno pitanje hoće li se u trenutku odlučivanja o novom ravnatelju s punim mandatom analizirati samo postojeće prijave ili će biti raspisan novi natječaj.