Nezadovoljni zastupnici

Vladajuća stranka ruši mirovinsku reformu? Dio HDZ-ovaca protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina

Zlatko Crnčec

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ako u njemu bude pisalo ono što se najavljuje, ja sigurno za nešto takvo neću glasovati. A znam i neke druge zastupnike koji imaju isto mišljenje, kaže jedan zastupnik HDZ-a. Ne možemo na lokalne izbore izaći s time, ističe član kluba HDZ-a



U dijelu HDZ-a postoji veliko nezadovoljstvo namjerom Vlade da se izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju već od 2028. produži na 67 godina životna dob potrebna za odlazak u punu starosnu mirovinu. Budući da je HDZ usred unutarstranačkih izbora ideja o produženju dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu nije raspravljena ni na predsjedništvu stranke, a kamoli u klubu zastupnika, među kojima čini se ima dosta onih koji smatraju da bi ustrajavanje na ovom rješenju stranci nanijelo veliku političku štetu.



Mrsić: Radnici ovakvo rješenje ne zaslužuju


Ministar rada i mirovinskog sustava u SDP-ovoj Vladi Mirando Mrsić kaže da će se SDP o svojoj eventualnoj podršci referendumu očitovati nakon ljeta, kada će se vidjeti kako bi točno mogao izgledati prijedlog izmjena zakona.– Ovo je rješenje moja nasljednica na ministarskoj poziciji očito nekritički prepisala iz analize IFO instituta. Nitko od hrvatskih stručnjaka nije konzultiran oko ovog prijedloga. Riječ je o rješenju koje naši radnici ne zaslužuju, a neće donijeti nikakve koristi gospodarstvu, rekao je Mrsić.


– Prvo naravno treba vidjeti kako će izgledati prijedlog zakonskih izmjena. Ako u njemu bude pisalo ono što se najavljuje, ja sigurno za nešto takvo neću glasovati. A znam i neke druge zastupnike koji imaju isto mišljenje, kaže jedan zastupnik HDZ-a.


Kritična masa




Međutim, u ovom je trenutku još uvijek nemoguće predvidjeti što će se oko najavljenog zahvata u mirovinski sustav događati u HDZ-u, odnosno je li moguće stvaranje kritične mase koja bi spriječila donošenje zakonskih izmjena, budući da je njihovo donošenje predviđeno tek za jesen, a stranka je trenutno potpuno zaokupljena unutarstranačkim izborima koji će završiti 28. svibnja izbornim saborom na kojem će se izabrati najviša stranačka tijela.



Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila je u srijedu da ne vjeruje da je HDZ protiv mirovinske reforme koju je ona predložila dodavši da ne vidi razloge zašto se ona ne bi provela. Odgovarajući na novinarski upit o mirovinskoj reformi i da je HDZ protiv toga Šikić je ispred Banskih dvora kazala kako je mirovinska reforma već ozakonjena prijašnjim zakonom.Neki mediji objavili su kako se u HDZ-u se ne slažu oko mirovinske reforme, a koalicijski partneri, poput BUZ-a, najavili su da reformu neće podržati u obliku u kojem je predložena.(Hina)


– Nije lako doći natrag među građane ako glasaš za ovakve izmjene zakona. Osim toga, ujesen kada bi se ovaj zakon trebao donositi u tijeku će već biti pripreme za lokalne izbore koji će se održati u svibnju 2017. godine. Ne možemo na njih izaći s time da ćemo na ovakav način otežati odlazak u mirovinu. Isto treba vidjeti i kako će Most reagirati. Oni zasad ne kritiziraju ovaj prijedlog samo zato jer ne žele naštetiti premijeru kojeg podržavaju, rekao je jedan član kluba HDZ-a. Kakva je situacija u zastupničkom klubu HDZ-a pokazuje i događanje iz prošlog tjedna, kada je desetak zastupnika potpisalo, bez konzultacija s predsjednikom kluba Ivanom Šukerom, prijedlog izmjena Zakona o HNB-u kojim se omogućuje ulazak državne revizije u središnju banku.


Apsurdna situacija


Što se tiče oporbe, ona je spremna napraviti velik pritisak na vladajuću koaliciju oko promjena u mirovinskom sustavu. Tako HSU namjerava ujesen početi prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ovom pitanju.


– Vlada je izmjene najavila za drugi dio godine, a tada ćemo i mi, nadam se zajedno s našim partnerima, krenuti u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se onemogućila najavljena rješenja. O tome kako će referendumsko pitanje točno izgledati konzultirat ćemo se s pravnim stručnjacima. Sadašnja je situacija doista apsurdna i čini mi se da jedini lijek postaje to da narod uzme stvar u svoje ruke. A mi ćemo mu sigurno dati priliku ako bude trebalo, rekao je za naš list predsjednik HSU-a i saborski zastupnik Silvano Hrelja.