Pojačanje za 2017.

Vlada udovoljila poslodavcima: Odobreno 5000 novih radnih dozvola za strance

Gabrijela Galić

U građevinskim zanimanjima nezaposleno je gotovo 12,5 tisuća osoba / snimio S. DRECHSLER

U građevinskim zanimanjima nezaposleno je gotovo 12,5 tisuća osoba / snimio S. DRECHSLER

Hrvatska bi u idućoj godini trebala uvesti 24 puta više novih stranih radnika no što ih je uvezla 2015. Glavnina svih dozvola za novo zapošljavanje odnosi se na brodogradnju i graditeljstvo 



Hrvatska bi u idućoj godini trebala uvesti 24 puta više novih stranih radnika no što ih je uvezla 2015. godine, odnosno preko dva puta više nego ove godine. Vlada je, naime, donijela odluku o godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca te će iduće godine u Hrvatskoj moći raditi 7.026 stranih radnika. Pritom se 5.211 dozvola odnosi na novo zapošljavanje stranih radnika, dok bi se 1.800 postojećih dozvola produljilo. Usporedbe radi, za ovu godinu odobrena je ukupna kvota od 3.115 radnika, pri čemu 2.300 za novo zapošljavanje, dok je 800 već izdanih dozvola produženo. U 2015. godini, pak, ukupna je kvota iznosila 1.730 stranih radnika, a glavnina se odnosila na produženje već izdanih dozvola, dok je za novo zapošljavanje bilo odobreno 215 dozvola. Naime, politika SDP-ove koalicijske Vlade bila je da treba na domaćem tržištu naći radnike, obrazovati nezaposlene te četiri godine nisu udovoljavali željama poslodavaca, posebno u brodogradnji i graditeljstvu. Taj trend promijenila je šestomjesečna HDZ-ova Vlada koja je za ovu godinu značajno povećala kvote, da bi ih sadašnja Vlada još više podebljala.



700 tesara


450 armirača




250 zidara


170 fasadera


100 keramičara i krovopokrivača


120 betoniraca…


100 zavarivača


100 bravara


300 vozača


60 masera


50 kuhara


38 softverskih i sistemskih inženjera te poslovnih analitičara


30 modelara obuće


15 cjepljara voćki



Tražili tri puta više


Predsjednik Vlade Andrej Plenković s jučerašnje sjednice je poručio kako je kvota za zapošljavanje stranih radnika za ovu godinu u cijelosti ispunjena.


– Došlo je do konkretne potražnje naših poslodavaca za pojedinim strukama, profesijama koje su očito nedostajale na našem tržištu rada – veli Plenković. To je prema njegovim riječima jedan aspekt priče o kvotama, dok je drugi želja poslodavaca da se ta kvota i poveća.


– Ovogodišnjom odlukom izlazimo u određenoj mjeri u susret tim traženjima – veli Plenković, dodajući kako Vlada očekuje »i da se i oni koji su u Hrvatskoj trenutno nezaposleni zainteresiraju za pojedine od ovih, izgleda, deficitarnih zanimanja i radnih mjesta«.


Glavnina svih dozvola za novo zapošljavanje odnosi se na brodogradnju i graditeljstvo. U brodogradnji bi iduće godine tako moglo raditi 2.320 novih stranih radnika, elektrozavarivača i brodomontera, zavarivača, brusača/čistača kovina, bojadisera/antikorozista, brodoskelara, elektrozavarivača. Poslodavci u brodogradnji tražili su gotovo tri puta više radnika no što im je odobreno – čak 6.857 novih dozvola. S druge strane, resorno ministarstvo gospodarstva predložilo je da kvota za brodogradnju iznosi 1.104 novih radnih dozvola da bi se usvojio prijedlog ministarstva rada, koje cijeli postupak koordinira i predlaže kvote, odnosno uvoz 2.320 radnika.


Ministarstvo graditeljstva, kao ni za ovu godinu, nije dalo prijedlog kvota za strane radnike. Stoga je odluka donesena na osnovi zahtjeva poslodavaca koji su tražili čak 10.203 strana radnika. No, u građevinskim zanimanjima nezaposleno je gotovo 12,5 tisuća osoba, a »imajući u vidu najavljene investicije u turizmu, ali i broj nezaposlenih osoba koje su zapošljive i raspoložive za rad«, predložena je i odobrena kvota od 2.080 dozvola. Najviše će se uvoziti tesara za koje je odobrena kvota od 700 dozvola, potom armirači (450), zidari (250), fasaderi (170) po 100 keramičara i krovopokrivača, 120 betoniraca…


Izumrlo zanimanje


U djelatnosti metala ni ove, kao ni ranijih godina, nisu odobravane kvote za uvoz stranih radnika, a iduće godine poslodavci u toj djelatnosti moći će uvesti po 100 zavarivača i bravara. Novina je i uvoz 38 softverskih inženjera, sistemskih inženjera i poslovnih analitičara.


I dok su ove godine prijevoznici mogli uvesti 123 vozača, iduće godine bit će im dozvoljen uvoz 300 vozača za teretni i putnički promet. Udvostručen je i broj dozvola za turizam i ugostiteljstvo u odnosu na tekuću godinu na 175 dozvola, od čega ih je 50 za kuhare nacionalne kuhinje, 60 za masere posebnih vrsta masaža, po 30 za turističke animatore i turističke zastupnike.


Modelari obuće očito su u Hrvatskoj izumrlo zanimanje. Naime, prerađivačkoj industriji dozvoljen je uvoz 30 modelara obuće »jer istih nema u evidenciji nezaposlenih«. Deficitarni smo i s cjepljarima voćki i vinove loze, pa će se kao i ranijih godina, sezonski na tim poslovima zaposliti 15 stranaca.