Bliže ukidanju kontrola

Vlada u ožujku šalje izjavu o spremnosti za Schengen

Irena Frlan Gašparović



ZAGREB » Već sredinom ožujka Hrvatska će, kako neslužbeno doznajemo, predati Europskoj uniji izjavu o spremnosti za početak schengenske evaluacije, što je prvi korak na tehnički i politički zahtjevom putu pristupanja schengenskom prostoru u kojem nema graničnih kontrola među državama članicama EU-a.


   Prema neslužbenim informacijama, Vlada bi izjavu trebala prihvatiti već na sljedećoj sjednici. Potom će taj dokument ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić formalno predati europskoj strani 12. ožujka, kada se u Bruxellesu održava i sastanak Vijeća EU u formatu ministara unutarnjih poslova. Da će izjava biti predana vrlo brzo, jučer je dao naslutiti i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić.


   – Vlada će u narednim danima dostaviti Europskoj komisiji deklaraciju o spremnosti Hrvatske za schengenski pregled, najavio je Marušić, tijekom predstavljanja prioriteta Vlade u institucijama Europske unije za 2015. godinu pred članovima saborskog Odbora za europske poslove.




   I ministar Ostojić nedavno je, nakon sastanka s austrijskom ministricom Johannom Mikl-Leitner, najavio da će Hrvatska izjavu o spremnosti za ulazak u Schengen predati Europskoj komisiji prije 1. srpnja. No, kad će početi proces evaluacije, teško je predviđati jer to ovisi i o europskoj strani. Država koja želi pristupiti Schengenu tom izjavom samo potvrđuje da je spremna za početak evaluacije, tijekom koje se provjerava je li zemlja usvojila zakonsku regulativu i ispunjava li schengenske standarde kad su u pitanju kopnene, morske i zračne granice, policijska suradnja, zaštita podataka i slično.