Kreće izjašnjavanje

Vlada se oglušila na sindikalni ultimatum, danas počinje referendum u školama o nastavku štrajka

Ljerka Bratonja Martinović

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto Duško Jaramaz / PIXSELL

Na referendumu, koji će trajati dva dana, prosvjetni djelatnici će se izjasniti o tome prihvaćaju li posljednju Vladinu ponudu ili će nastaviti štrajk za 6,11 posto veće koeficijente



Kako se Vlada oglušila na sindikalni ultimatum da jučer do 16 sati dostavi ponudu modela povećanja koeficijenata u sustavu obrazovanja, sindikati osnovnih i srednjih škola provest će među štrajkašima referendum o tome prihvaćaju li posljednju Vladinu ponudu ili će nastaviti štrajk za 6,11 posto veće koeficijente. Vladina je ponuda, podsjetimo, uključivala analizu plaća u javnom sektoru do 1. srpnja, a ako se do tada ne bi pronašao model za uravnoteženi sustav plaća, učiteljske i profesorske plaće rasle bi za dva posto. Ovakvu ponudu u sindikatu posprdno zovu »nula plus nula« i ne vjeruju da bi je članstvo, s obzirom na odličan odaziv štrajku, moglo prihvatiti. Referendum će, po njihovim procjenama, trajati dva dana.


– Ne može se sada pokleknuti pred ponudom ‘0+0’. Ovdje se ne radi o dva nerazumna čelnika sindikata, ako rezultat izjašnjavanja bude ‘Ne’, ne prihvaćamo takvu ponudu Vlade. Možda će se tada Vlada i ministri zapitati što dalje – izjavila je Sanja Šprem, čelnica učiteljskog sindikata.


Ministar ih nije zvao


Izjašnjavanje će se održati u srijedu, a pravo sudjelovanja imat će svi učitelji i nastavnici koji su štrajkali. Također će se u upitniku izjasniti o tome jesu li za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva. Jučerašnji odaziv na štrajk u osnovnim školama u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji bio je 97 posto, dok je u srednjim školama u tim županijama iznosio 95 posto. Sutra se štrajka u Sisačko-moslovačkoj, Zagrebačkoj i Brodsko-posavskoj županiji. U četvrtak će se štrajk održati u osnovnim i srednjim školama Virovitičko-podravske te Koprivničko-križevačke, dok se u petak štrajka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu.




Sindikalni čelnici na ultimatum su se odlučili jer ni jučer nisu dobili poziv na sastanak s ministrom rada Josipom Aladrovićem, iako je on u ponedjeljak pred kamerama izjavio da će jučer primiti obrazovne sindikate.


– Svjedočili smo lažima ministra Josipa Aladrovića o današnjem sastanku, vjerojatno s namjerom da obmane hrvatsku javnost. Ta laž nije opovrgnuta i prevršila je svaku mjeru – izjavio je jučer Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola. Temeljem tako izrečene laži, dodao je, stječe se dojam da Vlada poziva na sastanak, a bahati sindikati ne žele doći.


– Očito je da tko najbolje prevari detektor laži, ima najbolje reference za ministra rada – ustvrdio je Mihalinec, te postavio pitanje premijeru Plenkoviću jesu li mu moralni standardi prema ministrima jednako visoki kao oni za članove HDZ-a. Ako jesu,vidjet ćemo koliko će Aladrović ostati ministar, zaključio je sindikalist.


Premijerov apel


Prozvani premijer Plenković poručio je pak sindikalcima da je »nerazumno štrajkati kada im se podižu plaće«.


– Apeliram na čelnike sindikata da razmisle o efektima cijele ove priče koja traje tri tjedna. Uz svo poštovanje prava na štrajk, poruke koje su poslane su nerazumne. Nerazumno je štrajkati kada vam se podiže plaća i kada će se podići plaća onima koje zastupate. Ne vidim nikakav racionalni element – ustvrdio je Plenković prilikom otvorenja Interlibera. Kaže kako nije točno da se sa sindikatima ne razgovara. »Non-stop se razgovara. Moramo voditi interesa o roditeljima i učenicima. Nije baš neki sport voditi računa o tome gdje ostavljati svoje dijete«, zaključio je premijer.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je novo zaoštravanje odnosa između obrazovnih sindikata i Vlade.


– Ja sam odmah nakon našeg posljednjeg sastanka izvijestila premijera i jednako tako sam ministru rada dala svoje sugestije vezano uz ponudu. Ja također očekujem da se ta situacija uskoro razriješi. Ja mislim da je to važna poruka i za sve one koji su zbog ovakvog stanja u školama u jednom vrlo teškom položaju, a to su učenici i roditelji – rekla je Divjak za N1.


Iako situacija u ovom trenutku ne izgleda kao da će se riješiti, ministrica je rekla da je to na njima samima. »Dakle, mora se raditi više u tom smjeru, ali kao što sam rekla, ja sam svoj dio posla zasad obavila«, kazala je ministrica.