Jača pozicija vlasti

Vlada razmišlja o talijanskom modelu: Pobjednicima lokalnih izbora bonus 20 posto mandata?

Dražen Ciglenečki

To znači da bi u Vukovaru s pobjedom Sabe, da je prošle godine na snazi bilo ovakvo zakonodavstvo, u gradsko vijeće bilo izabrano još pet SDP-ovih vijećnika

ZAGREB » Premda u Banskim dvorima zasad nema odluke o promjeni Zakona o lokalnoj samoupravi, da bi se županima, gradonačelnicima i načelnicima općina ojačalo poziciju u predstavničkim tijelima, postoji ideja kako bi se to moglo učiniti. Kao određeni uzor poslužio bi talijanski izborni zakon, temeljem kojeg listi s najviše mandata, ako unatoč tome nema većinu u donjem domu nacionalnog parlamenta, pripadaju bonus zastupnička mjesta koja joj osiguravaju 54 posto mandata.   

Razrada koncepcije




Koncepcija se još razrađuje i nije izvjesno da će uopće doći do njezine realizacije, ali u Vladi misle da bi se prijevremene izbore zbog neizglasavanja lokalnih proračuna, kakvi su u nedjelju bili u Vukovaru, moglo izbjeći kad bi izabrani župani, gradonačelnici i načelnici dobili dodatne vijećnike i tako stekli većinu u predstavničkom tijelu ili je pojačali. U Vladi se razmatra mogućnost da se na ovaj način bira petina od ukupnog broja vijećnika. Dakle, ako je neko gradsko vijeće, primjerice, sastavljeno od 15 članova, gradonačelnik bi na račun svoje pobjede dobio tri vijećnika. Sukladno takvom modelu na glasačkom bi listiću, zajedno s kandidatom za gradonačelnika, bila i imena tri potencijalna vijećnika.


  To znači da bi konkretno u Vukovaru s pobjedom Željka Sabe, da je prošle godine na snazi bilo ovakvo izborno zakonodavstvo, u gradsko vijeće bilo izabrano još pet SDP-ovih vijećnika, budući da to tijelo broji 21 člana. Time bi Sabo u predstavničkom tijelu imao čvrstu većinu i usvajanje proračuna ne bi došlo u pitanje, pa ne bi bilo ni prijevremenih izbora. U Italiji se stabilna parlamentarna većina postiže tako što se listi s najviše zastupnika, ako ih nema barem 340 u Cameri sa 630 mjesta, jamči 54 posto mandata. Ovu je temu u nedjelju otvorio premijer Zoran Milanović, pitajući se u izjavi novinarima je li donijet najbolji Zakon o lokalnoj samoupravi, »koji svakom destruktivcu koji se zainati omogućava da isprovocira nove izbore, na način da sruši proračun«.


Zakonsko uporište


Milanović je naglasio da to nije dobro rješenje, neovisno o tome tko je vlast, SDP ili HDZ. Zbog odbijanja većine u predstavničkom tijelu da podrži prijedlog proračuna što su ga podnijeli gradonačelnik odnosno načelnik općine, prijevremeni izbori održani su u osam jedinica lokalne samouprave. Pritom se ovakvom metodom služio i SDP. U općini Tuhelj, u Krapinsko-zagorskoj županiji, socijaldemokrati su uz pomoć HDZ-ovog vijećnika odbacili proračun koji je predložio načelnik Milivoj Škvorc (HDZ). Vlada je raspustila općinsko vijeće, razriješila Škvorca i raspisala prijevremene izbore.




Na njima je SDP-ov kandidat Renato Ilić pobijedio Škovrca, a SDP-ova koalicija preuzela je i većinu u općinskom vijeću. I SDP se, znači, uspješno koristio postojećim odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u ponedjeljak je izjavio da bi trebalo zadržati zakonsko uporište na osnovu kojeg bi se odbijanjem proračuna moglo srušiti lokalne vlasti koje loše rade.