Blijeda reakcija

Vlada priopćenjem osudila napad suzavcem na noćni klub

P. N.

foto: facebook

foto: facebook

Vlada Republike Hrvatske odlučno će se suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana. Vlada očekuje da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost, stoji u šturom priopćenju.



Priopćenjem za javnost koje se sastoji od četiri rečenice, Vlada Republike Hrvatske reagirala je na jutrošnji napad suzavcem na LGBTIQ zajednicu u zagrebačkom klubu Super Super.


– Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje jutrošnji incident u zagrebačkom noćnom klubu u Trnju. Ministarstvo unutarnjih poslova vrši izvide i poduzima ostale zakonom propisane radnje nakon kojih će o motivima i načinu izvršenja izvijestiti javnost.


Vlada Republike Hrvatske odlučno će se suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana. Vlada očekuje da se što prije pronađu počinitelji i utvrdi njihova odgovornost, stoji u šturom priopćenju.


Na napad su reagirali i stranke Pametno, odnosno Radnička fronta, kao i aspirantica na gradonačelničku fotelju Sandra Švaljek. Iz Ureda predsjednice, pak, još uvijek nije stigla nikakva reakcija.U poslijepodnevnim satima napad je osudio i HDZ, kao i gradonačelnik Milan Bandić.

– HDZ osuđuje svaki čin nasilja te svaki oblik govora mržnje i diskriminacije uslijed bilo čije pripadnosti ili orijentacije, navodi se u priopćenju vladajuće stranke i dodaje kako stranka očekuje da Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) što prije pronađe sudionike izgreda i utvrdi konkretne motive ovog događaja.


Nakon vijesti o napadu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je, uz osudu toga »vandalskog čina kojim se udara na duh tolerancije, poštivanja različitosti i slobode uopće, zatražio i što bržu istragu koja bi počinitelja ili počinitelje što prije privela k licu pravde«.


– Ovaj gnjusni vandalski čin pokušaj je udara na na sve one vrijednosti kojima se kao Grad i kao Zagrepčanke i Zagrepčani ponosimo, a to su poštivanje ljudskih prava, razumijevanje i tolerancija različitosti«, navodi se u priopćenju gradonačelnika Bandića i dodaje da je Zagreb grad koji se ponosi svojom otvorenošću, multietničnošću, multikonfesionalnošću i multikulturalnošću. U njemu ima mjesta za sve koji misle i rade različito poštujući druge i drugačije, poručio je.


»Ovaj čin ne može promijeniti sliku Zagreba i ono što mi jesmo, može nas samo učvrstiti u nastojanju da našu zajednicu gradimo na demokratskim i općim ljudskim vrijednostima i da čuvamo dostojanstvo svakoga čovjeka, ističe Bandić koji od nadležnih institucija traži i moli ih da počinitelja ili počinitelje što prije privedu k licu pravde.


Napad je osudila i Nova ljevica koja je pozvala »sve snage u društvu i na političkoj sceni koji su zgroženi ovakvom vrstom nasilja da zajedno organiziraju prosvjed protiv atmosfere mržnje«, a policiju da pronađe počinitelje. Sudove je pak pozvala da taj slučaj tretiraju »upravo u svjetlu onoga što on jeste, a to je napad iz mržnje«.


Ta stranka smatra da »nasilnici jako dobro osjećaju puls vlasti i posve su svjesni kada imaju zelenu svjetlo za ispoljavanje mržnje, a kada ne«.


»Društvo u kojem je moguće da bez šire društvene osude prođe referendum koji je za cilj imao zakonsko onemogućava istospolnih zajednica da stupe u građanski brak, u kojem razne molitvene zajednice i paraklerikalni pokreti teroriziraju žene pred bolnicama i u kojemu ljudi koji predstavljaju predvodnike tih nastojanja postaju savjetnici u Vladi, i to za resor ljudskih prava, ne samo da je dalo dozvolu da se ovakvo što dogodi, nego je ovaj čin izravno ohrabrilo i legitimiralo«, ustvrdila je, među ostalim, Nova ljevica.


Nakon napada u noćnom klubu Super Super, u kojemu je u prvim satima nedjelje netko bacio suzavac i bilo je ozlijeđenih, nižu se osude stranaka i javnih osoba koje ističu da se ne radi samo o napadu na LGBT osobe, nego na mladost, na sigurnost građana Zagreba i posebno upozoravaju na opasnost ako se pokaže da se radilo o zločinu iz mržnje.


Tako je ranije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić u priopćenju najoštrije osudio spomenuti napad i upozorio kako je »jučer napadnuta LGBT manjina. Danas možda bude neka nacionalna ili vjerska manjina. Sutra si možda ti na redu«.


Potpredsjednica HNS-a i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnici Anka Mrak-Taritaš ocijenila je, uz ostalo, kako je taj napad napad na sigurnost svih građanki i građana Zagreba. Među ostalima, napad je osudila i Socijalistička radnička partija Hrvatske (SRP).