Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Ministri bi sutra trebali prihvatiti izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama

Vlada povećava plaće učiteljima i nastavnicima

Foto NL arhiva
Foto NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2014. u 17:03 2014-03-26T17:03:49+01:00

Povećanjem koeficijenata Vlada bi učiteljima i nastavnicima nadoknadila ukidanje dodataka od 4, 8 i 10 posto po osnovi ostvarenih godina radnog staža

ZAGREB  Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala prihvatiti izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama kojima će biti povećane plaće učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama.
Vezano uz nazive radnih mjesta i koeficijente složenosti poslova u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima predlaže se koeficijente radnih mjesta učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika – savjetnika povećati za 8 posto, koeficijente radnih mjesta učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika – mentora povećati za 6 posto, a koeficijente svih ostalih učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika povećati za 3,5 posto, stoji u prijedlogu izmjena Uredbe.
Povećanjem koeficijenata Vlada bi učiteljima i nastavnicima nadoknadila ukidanje dodataka od 4, 8 i 10 posto po osnovi ostvarenih godina radnog staža.
U prijedlogu izmjena Uredbe kaže se kako bi se time potaklo ulaganje u nastavno osoblje, posebice mlade zaposlenike u sustavu, a cilj je postići povećanje atraktivnosti struke, kao i poticanje izvrsnosti.
Sindikati, međutim, upozoravaju da se povećanjem koeficijenata ukinuti dodaci preraspodjeljuju u korist učitelja i nastavnika s manje od 20 godina staža, dok će stradati oni koji su pred mirovinom.
Mladim učiteljima, nastavnicima, odgajateljima i stručnim suradnicima plaće će porasti za oko 250 kuna, dok će onima pred mirovinom pasti i do 900 kuna, tvrdi predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić.
Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske pak poručuju da bi koeficijente trebalo povećati svim zaposlenima u sustavu obrazovanja, a ne samo učiteljima i nastavnicima, budući da su dodaci od 4, 8 i 10 posto ukinuti svim zaposlenicima u osnovnoškolskom i srednjoškolskom sustavu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.