Prosvjed u ponedjeljak u Zagrebu

Vlada opet na testu. No u HDZ-u misle da im je štrajk manja politička šteta od pomoći škverovima

Jagoda Marić

Banske dvore ne brine dok radnici prosvjeduju u Rijeci i Puli / Snimio Marin ANIČIĆ

Banske dvore ne brine dok radnici prosvjeduju u Rijeci i Puli / Snimio Marin ANIČIĆ

Ovisno o jačini prosvjeda i o tome koliko će za njega biti zainteresirani građani koji nisu izravno povezani s brodogradilištima, ovisit će i hoće li stav Vlade omekšati



ZAGREB  Prosvjed radnika Uljanika i »3. maja« u ponedjeljak u Zagrebu pokazat će koliko je Vlada doista ustrajna u tome da neće prekršiti ili zaobići hrvatske i europske propise kako bi osigurala novac za isplatu plaća radnicima tih brodogradilišta.


Naši sugovornici iz Vlade i HDZ-a u neslužbenim razgovorima uvjeravaju da bi Vlada sigurno pomogla da ima zakonsku mogućnost koja ujedno ne bi značila rasipanje novca poreznih obveznika.


Zasad je odlučeno da se ne ide preko ruba. No, i oni sami priznaju da je baš radnički prosvjed trenutak u kojem će se vidjeti kolikog je vijeka ta odlučnost, odnosno da će to biti veliki test za Vladu.


Brigo moja…




Dok radnici prosvjeduju u Puli i Rijeci, napominje jedan naš sugovornik iz HDZ-a, lako je biti odlučan i poručivati da se  propisi ne smiju kršiti, ali ovisno o jačini prosvjeda i o tome koliko će za njega biti zainteresirani građani koji nisu izravno povezani s brodogradilištima ovisit će i hoće li stav prema zaobilaženje propisa omekšati.


U Vladi su zasad, može se zaključiti iz razgovora koje smo  vodili s više izvora, procijenili da njima, ali prvenstveno HDZ-u, puno manju političku štetu nanosi prosvjed u Uljaniku i »3. maju« nego što bi im donijeli problemi koji bi nastupili kad bi se  sto milijuna kuna državnog novca, uz kreativno tumačenje propisa, ulupalo u projekt čija je budućnost neizvjesna. Uz to, sigurni su da se to ne bi zaustavilo na jednoj ili dvije plaće u Uljaniku.


Zaključili su i to da će puno veću štetu od sadašnje situacije trpjeti IDS nego glavna stranka koalicije HDZ, ali i ostali Vladini partneri. Situacija u »3. maju«, procjenjuju  naši izvori,  mogla bi više utjecati na položaj te stranke u Primorsko-goranskoj županiji, ali to je očito cijena koju su zasad u Vladi spremni platiti, dok god se nezadovoljstvo škverana ne prelijeva i na druge građane.


Ističu i da će vlast biti spremna pomoći, te da će onda to i moći prema europskim pravilima, ako Europska komisija odobri program restrukturiranja Uljanika koji nije, priznaju naši izvori, među najboljim dokumentima koji su iz Hrvatske otišli u Bruxelles.


O primjedbama koje Komisija ima li bi mogla imati na taj plan, ne žele govoriti pretjerano, ali napominju da  će sigurno trebati dobro objasniti odnos Uljanika i »3. maja« koji je već prošao restrukturiranje prema planu koji je odobrila Komisija i na osnovi toga je godinama dobivao državnu subvenciju.


Europska komponenta


Ipak, napominju da je možda jedan od jačih argumenta za usvajanje tog programa nešto s čim se Hrvatska zapravo ne može pohvaliti, a to je da više od 75 posto komponenata koje  koriste brodogradilišta dolazi s europskog tržišta, i da je tu hrvatski udio iz godine u godinu sve manji.


– To bi moglo presudno utjecati na odluku Komisije kod odobravanja programa restrukturiranja, jer o vremenima kad je  u gradnji broda bilo 50 posto hrvatskih komponenti mi možemo samo sanjati – kaže nam jedan sugovornik blizak Vladi.


On smatra da bi Vlada sve to jasno trebala objasniti radnicima, jer u ovoj situaciji nije na suprotnoj strani, a najmanje je kriva za njihovu situaciju, ali napominje da će i četiri i pol tisuće radnika imati više koristi od vlasti koja ne gubi glavu jer će, sve da se sutra odobri program restrukturiranja, posao oporavka poslovanja u Uljaniku biti težak. U Vladi nerado govore o tome može li taj posao odraditi Danko Končar, odnosno njegova tvrtka Karmas energija, napominju tek da ni on prije odobravanja programa restrukturiranja nije bio spreman pomoći u isplati plaća. I dok jedni kažu da mu je to bila dobra prilika da pokaže koliko je ozbiljan, drugi naši sugovornici iz Vlade, uz napomenu da ne znaju kakvi su i koliko su realni Končarovi planovi, slikovito kažu da i oni nekome ne bi dali dio novca za kupnju stana, dok se čeka da netko treći odluči mogu li uopće kupiti taj stan.


Končar je u  četvrtak bio jasan, bez programa restrukturiranja, on koji u Uljaniku nije ni uprava ni vlasnik nijedne dionice, nema namjeru u tu kompaniju davati dodatni novac.


Ako doista nakon prosvjeda u ponedjeljak svi ostanu na svojim pozicijama, to će značiti da prije odluke Komisije o Programu restrukturiranja u Uljanik neće ući nijedna kuna, a o tome koliko će se ta odluka čekati, ovisit će i hoće li se tada imati što restrukturirati i spašavati.