Radovi do kraja godine

Vlada odlučuje o jednoj od najvećih državnih investicija u Rijeci: za novu bolnicu stiže još 680 milijuna kuna?

Barbara Čalušić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Vlada bi danas trebala odlučiti o davanju državnih jamstava u korist HBOR-a za izgradnju i opremanje prve faze nove riječke bolnice. Raspisivanje natječaja za izvođača radova očekuje se tijekom ljeta, a rok za izgradnju bit će tri godine



RIJEKA Vlada bi na današnjoj sjednici trebala donijeti odluku o davanju državnih jamstava u korist HBOR-a za izgradnju i opremanje prve faze nove riječke bolnice, tzv. bolnice za majku i dijete. Radi se o sveukupno 680 milijuna kuna koji bi trebali u cijelosti pokriti vrijednost prve faze nove bolnice na Sušaku, projekta vrijednog 750 milijuna kuna. Dio tog iznosa, točnije 70 tisuća kuna, ugovoren je i realiziran prošle godine kreditom čija su se sredstva utrošila na preprojektiranje, izgradnju građevinske jame za buduće građevine, usluge u gradnji, uslugu vođenja projekta te izmještanje, rekonstrukciju i opremanje novog hitnog trakta koji će biti otvoren polovicom srpnja.


Namjera još 2015.


Odluku o namjeri davanja državnog jamstva u korist poslovnih banaka za kreditno zaduženje KBC Rijeka za izgradnju i opremanje bolnice za majku i dijete donijela je još Milanovićeva vlada 2015. godine. Prvi je plan bio zaduženje realizirati kroz tri kreditne linije od 70, 330 i 350 milijuna kuna, da bi kasnije bila odobrena jedna kreditna od 400 milijuna kuna, od čega je dobivena prva tranša kredita od 70 milijuna koja je utrošena na iskop jame i izgradnju i opremanje hitnog trakta.


Službeno je objašnjenje da se s preostalih 330 milijuna kuna nije mogla završiti cijela prva faza nove bolnice, čija vrijednost prema projektu iznosi 750 milijuna te da bi čekanje na odobrenje još jedne kreditne linije poskupilo i usporilo investiciju koju bi na ovaj način trebao obaviti jedan ponuđač izabran na natječaju koji se u ovom trenutku očekuje tijekom ljeta. Rok za izgradnju nove bolnice za majku i dijete bit će tri godine.




U bolnici za majku i dijete bit će smještena cjelokupna dječja bolnica, Klinika za ginekologiju i porodništvo, kao i laboratorijski prostori u funkciji svih postojećih i budućih objekata bolnice. Radi se o biokemijskim, mikrobiološkim i citogenetskim prostorima te patologiji.


Gradilište miruje


Projekt uključuje još i termoenergetski blok, rekonstrukciju i dogradnju građevine u koju se planira smjestiti zajedno s centralnom kuhinjom, servisnim pogonima i radionicama, koji bi također trebali biti u funkciji svih postojećih i budućih objekata koji se planiraju izgraditi na Sušaku, kao i otvoreno višeetažno parkiralište.


Posljednji radovi na novoj bolnici, konkretno na iskopu građevinske jame tlocrtne površine 9.600 četvornih metara i više od 160 tisuća prostornih metara završeni su još prije godinu dana, a radovi na novom objektu na Sušaku prema sadašnjim bi planovima trebali početi do kraja godine.


Iako će bolnica za majku i dijete biti treći novosagrađeni objekt na Sušaku nakon objekta hemodijalize i barokomore, riječ je o prvom ozbiljnijem koraku prema novoj i cjelovitoj sveučilišnoj bolnici, kao i jednoj od većih državnih investicija na riječkom području posljednjih desetljeća.