Priopćenje Vlade RH

Vlada napokon otvoreno protiv desnog ekstremizma: “Njihov cilj je poticanje straha i netolerancije!”

P. N.

snimio Marko Lukunić / PIXELL

snimio Marko Lukunić / PIXELL

"U povodu uvredljivih i sramotnih plakata, koji su se jučer pojavili na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine koji ne pridonosi zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava svih građana Republike Hrvatske."



Povod za osudu jesu naljepnice koje su se prije par dana pojavile u Vukovaru, a koje pozivaju na vješanje Srba, odnosno crnokošuljaški marš koji se danas odigrao u središtu Zagreba, pri čemu su učesnici postrojeni pod spomenikom na Trgu bana Jelačića glasno uzvikivali ustaški pozdrav “Za dom spremni”.


– U povodu uvredljivih i sramotnih plakata, koji su se jučer pojavili na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, Vlada Republike Hrvatske najoštrije osuđuje svaki ekstremizam i akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine koji ne pridonosi zajedništvu i stabilnosti te zaštiti ljudskih prava svih građana Republike Hrvatske. Također, oštro osuđujemo današnje postrojavanje pripadnika stranke A-HSP-a u Zagrebu, kojima se, promoviranjem ustaštva i nacizma, napadaju temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske, stoji u priopćenju Vlade.


Cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija, pišu iz kabineta Vlade, “sračunat je i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade Republike Hrvatske u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i gospodarskog rasta i napretka hrvatskih ljudi”.




– Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije, zaključuje se u priopćenju.


Podsjetimo, nakon skupa crnokošuljaša na Trgu bana Jelačića, policija je privela Dražena Kerlemenca, organizatora i predsjednika ekstremističke A-HSP stranke. Ovo je, treba napomenuti, prvi otvoreni obračun Vlade s desnim ekstremizmom, na krilima kojeg se u Hrvatskoj odvija niz društveno-političkih procesa pogubnih za kulturu, slobodu govora, građansko organiziranje, sekularnost države…