Sastanak u Banskim dvorima

Vlada na odlasku raspravlja o navijačima

Hina

Foto Patrik Macek / PIXELL

Foto Patrik Macek / PIXELL

»I nadam se da će bilo kakvo odlučivanje o njemu ići kroz javnu raspravu, a ne kroz hitnu proceduru«, rekao je i pojasnio kako je upravo hitna procedura dovela do problema u provedbi sadašnjeg Zakona o sportu



U Banskim dvorima u tijeku je sastanak premijera Tihomira Oreškovića i dijela ministara u tehničkoj Vladi u povodu huliganskih izgreda dijela navijačkih skupina u Francuskoj, a sastanku nazoči i šef SOA-e Daniel Markić.


Na sastanku su ministar vanjskih poslova Miro Kovač, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, ministar pravosuđa Ante Šprlje te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar koji je jedni bio voljan dati izjavu novinarima prilikom ulaska u zgradu Vlade pozvavši navijače na »zakapanje ratnih sjekira« i civilizirano ponašanje, pogotovo sutra kada Hrvatska na Europskom prvenstvu igra sa Španjolskom.


Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar izjavio je novinarima da je nužno reagirati, a ova Vlada, iako je tehnička, ima mehanizme za to i mora reagirati i na taj način olakšati i Vladi koja dolazi.




»Ponašajmo se civilizirano, a kroz ovo vrijeme vjerujem da će ova Vlada i ona koja dolazi nakon nas imati dovoljno načina i resursa da odijeli kukolj od žita. To su svi u Europi napravili, moramo i mi. Situacija ne trpi odlaganja. Zato je dobro da su reagirali i predsjednica i premijer i mi ćemo, vjerujte mi, do krajnjih granica iskoristiti svoje ovlasti«, poručio je.


Ovlasti za to, pojašnjava, daje Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, čija se povedba mora pospiješiti. Na pitanje novinara što je sa Zakonom o sportu, zbog kojega i postoji nezadovoljstvo dijela navijača, Šustar odgovara kako se nada da će se ići izradu novog, cjelovitog zakona.


»I nadam se da će bilo kakvo odlučivanje o njemu ići kroz javnu raspravu, a ne kroz hitnu proceduru«, rekao je i pojasnio kako je upravo hitna procedura dovela do problema u provedbi sadašnjeg Zakona o sportu, koji je zbog toga u proceduri izmjena i dopuna.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović je nakon nereda huligana na utkamici Hrvatska-Češka predložila da su održi tematska sjednica Vlade o nasilju u hrvatskom nogometu.