Strateške investicije

Vlada mijenja pravila: Svako ulaganje iznad 75 milijuna kuna postaje strateško?

Jagoda Marić

Zakon je predstavila Martina Dalić / arhiva NL

Zakon je predstavila Martina Dalić / arhiva NL

Investitori će moći računati na brže postupanje uprave kad je realizacija projekata u pitanju. Svi strateški projekti EU-a postaju i hrvatski strateški projekti, a zasad je to jedino LNG na Krku



Ulaganje iznad 75 milijuna kuna, što je oko deset milijuna eura, može biti strateški investicijski projekt za državu, pa će prema tome njegovi investitori moći računati na brže postupanje uprave kad je njegova realizacija u pitanju.


Predlaže to Vlada novim zakonom o strateškim investicijskim projektima, a posebice će biti zanimljivo kako će ga u parlamentu dočekati zastupnici vladajućeg HDZ-a jer su samo prije četiri godine kod donošenja prve verzije tog zakona Vladi Zorana Milanovića spočitavali da je odredila smiješan iznos od 150 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna eura, kao uvjet da neki projekt bude strateški.


Sada je taj iznos prepolovljen, a potpredsjednica Vlade Martina Dalić objasnila je da je prvi zakon dosad izmijenjen dva puta, a da se na potpuno novi ide na temelju iskustva provedbe dosadašnjega, s ciljem da se strateške investicije što prije pripreme i dovedu do faze izvođenja.




Osim toga na projekte koji se ostvaruju na potpomognutim područjima, otocima, ali i onima iz područja poljoprivredne proizvodnje, ribarstva i šumarstva nužna ulaganja se smanjuju s 20 na 10 milijuna kuna. Potpredsjednica Dalić je pojasnila i da je najviše projekata među onima koji su proglašeni strateškim, onih koje država financira, a da se novim zakonom želi postići jačanje privatnih investicija.


Novosti će biti i u dokazima koje investitori moraju dati da imaju osiguranja ulaganja, pa su tako dosad morali dokazati da raspolažu s 10 posto ukupne vrijednosti projekta i to prilažući dokaz o oročenom depozitu ili bankarsku garanciju, a sada se taj iznos smanjuje na pet posto s time da dokaz može biti i pismo namjere banke da financira projekt ili dokaz da je investitor u pripremu projekta već uložio pet posto ukupne investicije.– Ta izmjena je važna zbog toga da cijela procedura bude atraktivnija za privatne projekte, pojasnila je Dalić.


Obvezno će biti i potpisivanje sporazuma između Ministarstva gospodarstva i investitora o tome koje će aktivnosti ministarstvo i njegova operativna skupina poduzeti prema investitoru, ali će on sadržavati i rokove u kojima će ulagač započeti investiciju. Sporazum bi se potpisivao prije no što se projekt proglasi strateškim, što bi investitorima dalo veću sigurnost.


Uvodi se i kazna od 0,1 posto vrijednosti projekta ako investitor svojom krivnjom prekorači krajnji rok za realizaciju ili nakon završetka odustane od projekta bez valjanog razloga. Svi strateški projekti EU-a postaju automatski i hrvatski strateški projekti, a zasad je to jedino LNG na Krku.


Vlada je jučer predložila i zakon o zaštiti neotkrivenih znanja i iskustava te poslovnih informacija, odnosno poslovnih tajni, koji bi za znanja i informacije trebao zaštititi od nezakonitog pribavljanja, korištenja i otkrivanja. Kako je istaknula ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, poslovnim tajnama se smatraju informacije koje nisu općepoznate ili lako dostupne osobama iz krugova koji se uobičajeno bave tom vrstom informacija, imaju komercijalnu vrijednost baš zato što su tajne. Uz to je strana koja ih posjeduje na njih primijenila odgovarajuće razumne postupke kako bi ih očuvala tajnima. Zakon se odnosi na poslovne tajne koje imaju gospodarsku vrijednost kao specifični oblik poslovne tajne koja predstavlja intelektualno vlasništvo.