Iza zatvorenih vrata

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice raspravljala o LNG-u, a Lidl beskamatno kreditira Pulu

Hina

REUTERS

REUTERS

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade jedna od točaka bio je zaključak u vezi s projektom LNG terminala, ali kako se radi o točci koja nosi oznaku povjerljivo, nisu poznati detalji tog zaključka, osim da se radi o odluci povezanoj uz financijska sredstva



Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade da se radi sve da se ubrza provedba projekta LNG terminala na Krku.


Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade jedna od točaka bio je zaključak u vezi s projektom LNG terminala, ali kako se radi o točci koja nosi oznaku povjerljivo, nisu poznati detalji tog zaključka, osim da se radi o odluci povezanoj uz financijska sredstva.


Na konferenciji za novinare nakon sjednice premijer je kazao kako može reći da Vlada radi »sve pretpostavke da se ubrza realizacija tog projekta koji je važan ne samo za jačanje položaja Hrvatske na energetskoj karti Europe, nego i za druge zemlje srednje Europe i za ubrzanje cijelog projekta za koji smo dobili sredstva od strane Europske komisije, i to su pretpostavke da se ide u tom smjeru«.




Na otvorenom dijelu sjednice, uz ostalo, Vlada je donijela i odluku o pokretanju pregovora o sklapanju Kolektivnoga ugovora za državne službenike i namještenike te je u svoj pregovarački odbor imenovala ministre Marka Pavića, Damira Krstičevića, Zdravka Marića, Lovru Kuščevića, Davora Božinovića i Dražena Bošnjakovića.


Lidl beskamatno kreditira Pulu


Među današnjim Vladinim odlukama je i ona o davanju suglasnosti gradu Puli za zaduženje kod trgovačkog lanca Lidl u iznosu od 18,5 milijuna kuna na rok od 7 godina, i to bez kamata.


Ministar financija Zdravko Marić je pojasnio da se radi o sredstvima kojima će se financirati kapitalni projekt »Izgradnja ceste Prekomorskih brigada«. Lidl, naime, na toj lokaciji namjerava izgraditi trgovački centar s pripadajućom građevinskom infrastrukturom potrebnom za redovno korištenje tog centra, pa tako i s prilazom i priključkom na još neizgrađeni kružni tok na cesti Prekomorskih brigada.


O tome su Lidl i Grad Pula u veljači sklopili i sporazum o kreditiranju izgradnje kružnog toka, kojim se trgovački lanac obvezuje financirati izgradnju rotora te Gradu Puli osigurati cjelokupna sredstva za plaćanje radova izvođaču, dok se Grad Pula obvezao novac vratiti Lidlu u sedam godišnjih rata.


Općina Križ će, pak, uz Vladinu suglasnost kredit podići kod Privredne banke Zagreb. Riječ je o zaduženju od 10 milijuna kuna na rok od 11 godina uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 2,5 posto, kojima će ta općina financirati izgradnju dječjeg vrtića i kupnju zemljišta.