Prva točka dnevnog reda

Vlada danas donosi uredbu o HRT-u koja ima jedan jedini cilj – produžiti mandat Siniši Kovačiću

Siniša Pavić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Vlada pak razloge za predloženo produljenje roka nalazi u činjenici da bi bez te uredbe nakon 4. rujna Hrvatska radiotelevizija ostala bez zakonskog zastupnika, odnosno osobe ovlaštene da ju zastupa i predstavlja u pravnom prometu, što bio, smatraju u Vladi, moglo prouzročiti značajnu štetu HRT-u



Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade RH naći će se Prijedlog uredbe o izmjeni Zakona o Hrvatskoj radio televiziji. Prema najavljenom dnevnom redu uredba kojoj je osnovna i jedina nakana da se rok za obavljanje poslova vršitelja dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a – a to je ovog trena Siniša Kovačić kojem mandat istječe u nedjelju – produlji sa šest na dvanaest mjeseci – trebala bi biti prva točka sjednice.


Prijelaznom odredbom se, pak, propisuje da će v.d. Glavnog ravnatelja HRT-a koji je imenovan odlukom Hrvatskog sabora obavaljati svoju dužnost do 1. listopada 2016. godine. Zadovoljit će se na taj način činjenica da je 1. listopada 2015. godine na snagu stupio Zakon o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, odnosno činjenica da sve uredbe koje Vlada donese temeljem tog zakona prestaju vrijediti istekom roka od godinu dana od dana dobivene ovlasti. No, kako Zakon vrijedi ili ne vrijedi dokle Sabor ne odluči drugačije, a Sabor se posve izvjesno neće tako skoro formirati, Kovačić bi na funkciji mogao ostati i znatno dulje od 1. listopada.


Ono što je sigurno jest da će HRT za Kovačićeva mandata odraditi praćenje skorih parlamentranih izbora. Dobro informirani izvori tvrde, međutim, kako će svi članovi Vlade iz redova Mosta glasti protiv produljenja mandata v.d. glavnog ravnatelja za još šest mjeseci. U Mostu su jednostavno nezadovoljni onom što je Kovačić u šest mjeseci uradio, i skloniji su stavu Nadzornog odbora HRT-a da je Trgovački sud nadležan za imenovanje privremenog upravitelja. Drugim riječima rečeno Kovačić će ostati na čelu HRT-a isključivo zbog volje HDZ-a. S druge strane navodno takvo preglasvanja u Vladi vezano za pitanje HRT-a žarko žele izbjeći u Ministarstvu kulture. Valja stoga ostaviti makar malo prostora za mogućnost da se zadnji tren nađe rješenje oko kojeg će svi biti suglasni, makar su sudeći prema raspoloženju mostovaca šanse za to male.




Vlada pak razloge za predloženo produljenje roka nalazi u činjenici da bi bez te uredbe nakon 4. rujna Hrvatska radiotelevizija ostala bez zakonskog zastupnika, odnosno osobe ovlaštene da ju zastupa i predstavlja u pravnom prometu, što bio, smatraju u Vladi, moglo prouzročiti značajnu štetu HRT-u.