Sjednica tehničke vlasti

Vlada će sutra odlučivati o ukidanju i smanjivanju neporeznih davanja za 247 milijuna kuna

Hina

Vlada će zadužiti ministarstva u čijoj su nadležnosti neporezna davanja iz prijedloga da izmjene podzakonske i zakonske propise s ciljem ukidanja i smanjenja neporeznih davanja na način da izmijenjeni podzakonski propisi koje donosi čelnik ministarstva stupe na snagu najkasnije do 1. rujna 2016. godine, a izmijenjeni zakoni budu prihvaćeni na sjednici Vlade najkasnije do 30. ožujka 2017. godine



Tehnička Vlada će na sjednici u srijedu odlučivati o 33 točke, među kojima i o popisu neporeznih davanja koja će se ukinuti ili smanjiti u ovoj i idućoj godini, u ukupnoj vrijednosti od nešto višoj od 247 milijuna kuna.


Procijenjena vrijednost smanjenja i ukidanja neporeznih davanja za 2016. i 2017. godinu iznosi ukupno 247,09 milijuna kuna, od čega se 155,46 milijuna odnosi na direktna smanjenja poduzetnicima, a 91,6 milijuna na smanjenja građanima. Od ukupno obuhvaćenih 24 neporezna davanja, njih 13 se planira potpuno ukinuti.


Vlada će zadužiti ministarstva u čijoj su nadležnosti neporezna davanja iz prijedloga da izmjene podzakonske i zakonske propise s ciljem ukidanja i smanjenja neporeznih davanja na način da izmijenjeni podzakonski propisi koje donosi čelnik ministarstva stupe na snagu najkasnije do 1. rujna 2016. godine, a izmijenjeni zakoni budu prihvaćeni na sjednici Vlade najkasnije do 30. ožujka 2017. godine.




Vlada će na sjednici u srijedu donijeti i uredbu kojom utvrđuje visinu boravišne pristojbe za 2017 godinu, a prema prijedlogu, ona bi se zadržala na razini kao i ove godine.


Boravišnu pristojbu plaćaju građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i seljačkom domaćinstvu; vlasnici kuće ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji (»vikendaši«), te vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari).


Tako bi iznosi boravišne pristojbe, ovisno o razdobljima glavne, pred i posezone te izvan sezone, kao i prema razredu turističkog mjesta (A, B, C, D i ostala), trebali biti od najmanjih 2 kune po osobi i noćenju do najviših 4 do 7 kuna u glavnoj sezoni.


Vlada će odlučivati i o davanju suglasnosti za zaduživanje grada Gospića kod Societe Generale Splitske banke za 4 milijuna kuna radi izgradnje gradske tržnice, potom Istarskoj županiji za zaduženje kod Zagrebačke banke na 22 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju, dogradnju, nadogradnju i opremanje domova za starije i nemoćne te gradu Cresu za zaduženje kod Erste banke na iznos od 5,7 milijuna kuna za izgradnju druge faze prometnice Volnik i Autobusnog kolodvora.


Vlada bi u srijedu trebala dati i državno jamstvo u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka za osiguranje financiranja broda za prijevoz vagona čiju gradnju ugovorio Uljanik za kazahstanskog kupca Express Astana.


Ugovorna prodajna cijena po brodu iznosi 29,5 milijuna eura, avansi iznose 23 milijuna eura, a primopredajna rata zajedno s ratom po prispjeću broda u Kazahstan 6,49 milijuna. U troškovima gradnje značajno je učešće domaće komponente koja iznosi 16,24 milijuna eura odnosno 55 posto prodajne cijene broda, što u stvari predstavlja značajno izvozno tržište za domaće gospodarske subjekte koji sudjeluju u isporukama materijala i usluga prilikom gradnje broda, navodi se u obrazloženju Vlade.