Suzbijanje korupcije

Vlada će se boriti protiv korupcije u medijima

Gabrijela Galić

Prije svega, borba mora uključivati razotkrivanje netransparentnih vlasničkih struktura i načina financiranja te osiguranje poštovanja profesionalnih standarda novinarske prakse



ZAGREB  Vlada priprema novu Strategiju suzbijanja korupcije za period od 2015. do 2020. godine, a osim tijela javne vlasti kako na nacionalnom, a posebice na području lokalne i područne samouprave, javnih poduzeća, trgovačkih društava na lokalnoj razini u fokusu nove strategije su i organizacije civilnog društva, građani i mediji koji mogu imati značajnu ulogu kod suzbijanja korupcije.


Međutim, kada je riječ o medijima, Vlada u svom radnom dokumentu – ističući ulogu koju oni imaju u »ograničavanju zlouporabe moći otkrivanjem sumnjivih poslova« u društvenim djelatnostima, odnosno politici, gospodarstvu, upravi, pravosuđu te otkrivanju mogućih korupcijskih afera – naglašava i nedostatke medijske scene.  


U svrhu borbe protiv korupcije plan je Vlade proširiti krug dužnosnika koji su obavezni postupati u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa. Tako bi, primjerice, obavezu dostave imovinske kartice ubuduće dobili i dužnosnici FINA-e, pa i HBOR-a. Za očekivati je i donošenje jedinstvenog dokumenta o standardima ponašanja radnika i etičkim načelima prilikom obavljanja službene dužnosti u cijelom javnom sektoru, ali i kodeksa ponašanja za saborske zastupnike. U planu je i zakonodavno uređenje lobističkih poslova u Hrvatskoj kao i izmjene propisa o javnoj nabavi. Kako se navodi, u svim fazama javne nabave postoje korupcijski rizici, a jedan od njih je dogovor koji naručitelj unaprijed postiže s ponuditeljem, pa se kroz postupak javne nabave traže specifikacije posla koje samo taj ponuditelj može ispuniti.





»Ostvarenje koruptivnih rizika u medijima onemogućuje objektivno informiranje i javni nadzor nad društvenim djelatnostima«, navodi se među ostalim u radnom materijalu nove Strategije za suzbijanje korupcije.


Naglašeno je pritom kako borba protiv korupcije u medijima radi očuvanja javnog interesa kao osnovne svrhe medija mora uključivati razotkrivanje netransparentnih vlasničkih struktura i načina financiranja, osiguranje poštivanja profesionalnih standarda novinarske prakse te jačanja mehanizama zaštite prava građana na kvalitetnu i vjerodostojnu informaciju.


  Netransparentnost vlasničke strukture i nedosljedna provedba pojedinih odredbi Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima, veliki je problem medija u Hrvatskoj, navodi se u radnom materijalu Strategije. Kada navodi nedosljednost provedbe pojedinih zakonskih odredbi vlada, primjerice, misli na na one vezane uz jednaku dostupnost javnih informacija i godišnje izvještaje Hrvatskoj gospodarskoj komori o vlasničkoj strukturi.


  »Netransparentnost privatnih vlasničkih odnosa nad medijima može omogućiti promoviranje partikularnih interesa određenih skupina dovodeći tako u pitanje osnovnu svrhu medijskog djelovanja – očuvanje javnih interesa i interes objektivnog i potpunog izvještavanja javnosti«, navodi se u radnom dokumentu Strategije suzbijanja korupcije.


Stoga je plan u narednim godinama unaprijediti zakonske odredbe o transparentnosti vlasništva i financiranja medija, kao i osigurati poštivanja etičkih standarda na medijskoj sceni.