Danas ročište

Vjerovnici glasaju o sudbini Agrokora: Todorić nije uspio spriječiti formalni gubitak vlasništva

Jagoda Marić

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Posljednji pravni pokušaj bivšeg vlasnika Agrokora, žalbu na zaključak kojim je zakazano današnje ročište za glasovanje o nagodbi, odbacio je Visoki trgovački sud pa će vjerovnici odlučiti hoće li tvrtku preuzeti novi vlasnici i započeti preoblikovanje

ZAGREB Posljednji pravni pokušaj Ivice Todorića da spriječi održavanje ročište vjerovnika Agrokora i postizanje nagodbe je propao i to će se ročište održati danas, a na njemu će, ako se ne dogodi teško zamisliv obrat, biti potvrđena nagodba koja će značiti da Todorić i formalno gubi vlasništvo Agrokora i da ga preuzimaju vjerovnici, s tim da će najveći pojedinačni vlasnik biti ruska Sberbanka. Visoki trgovački sud odbacio je jučer, kao nedopuštenu, žalbu Ivice Todorića protiv zaključka zagrebačkog Trgovačkog suda od 21. lipnja. Tim je zaključkom zakazano današnje ročište za glasovanje o nagodbi, ali još uvijek je nejasno koliko će vjerovnika moći glasovati te koliki će iznos tražbina biti potreban za postizanje nagodbe.

Pravo glasa


Sud je još prošlog mjeseca zaključio da »pravo glasa imaju vjerovnici čije su tražbine utvrđene u visini nenamirenog dijela tražbine«, ali i da će pravo glasa imati vjerovnici čije su tražbine osporene ako se tako dogovore izvanredni povjerenik i nazočni vjerovnici s pravom glasa ili ako tako svojim rješenjem odluči sud. Dan prije ročišta pravo glasa su imali vjerovnici s tražbinama vrijednima 25,2 milijarde kune, a ti vjerovnici mogu na samom ročištu odlučiti hoće li to pravo glasa dati i vjerovnicima koji imaju još 12,1 milijardu kuna osporenih tražbina. Tako će na samom ročištu postati jasno hoće li za podizanje nagodbe, za koju moraju glasati vjerovnici koji imaju dvije trećine tražbina, trebati suglasnost vjerovnika koji imaju 16,76 milijardi kuna tražbina ili čak i oni koji imaju 24,60 milijardi kuna potraživanja. O tome će se odlučivati na samom ročištu, odnosno vjerovnici s priznatim tražbinama odlučit će hoće li odobriti pravo glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a tek će se nakon toga glasati o samoj nagodbi.Sud je predvidio mogućnost i da se ročište danas ne dovrši, pa je za njegov mogući nastavak odredio četvrtak, pa čak i petak.

Ograničenje za Ruse




Nagodba koja će se sklopiti, i to 15 mjeseci nakon pokretanja postupka izvanredne uprava, kad su Agrokorom upravljala dva povjerenika, bivši Ante Ramljaka i sadašnji Fabris Peruško, trebalo bi započeti preoblikovanje Agrokora i upravljanje tom kompanijom trebali bi preuzeti novi vlasnici. Kao i dosad vlasnik Agrokora bit će registriran u Nizozemskoj i to kao zaklada, a njezini će članovi biti novi vlasnici najveće kompanije u regiji.



Najbrojnije ročište vjerovnika  u Hrvatskoj  u nekom insolvencijskom postupku značit će prvi put i glasanje putem mobilne aplikacije, a ne podizanjem ruku. Za tu svrhu Agrokorova kompanija m-Start razvila je mobilnu aplikaciju m2voting. Aplikacija se može besplatno skinuti na Google play storeu i Apple storeu. Vjerovnicima ili njihovim zastupnicima koji nemaju pametni telefon ili se ne znaju služiti aplikacijom, bit će osiguran pristup uređajima s kojih mogu glasati, kao i tehnička pomoć za glasanje.



Po nacrtu nagodbe koju je prihvatilo privremeno vijeće vjerovnika Sberbanka bi imala 39,2 posto udjela, dok bi VTB-u pripalo 7,5 posto vlasništva, pa bi tako dvije ruske banke zajednički imale 46,7 posto udjela u novom Agrokoru. Ako se dogodi najavljena zamjena dionica, u kojoj bi Sberbanka za svojih 18 posto dionica Mercatora dobila 1,6 posto udjela u Agrokoru, onda bi ruske banke imele ukupno 48,3 posto vlasništva u novom Agrokoru. U tekst nagodbe ugrađena je i odredba po kojoj Rusi ne bi smjeli postići 50 posto ili više vlasništva, jer se tako kompanija štiti od potencijalnih sankcija u Europskoj uniji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama. Oko 25 posto vlasništva pripast će onima koji imaju Agrokorove obveznice, a osam posto domaće banke. Udio dobavljača, uglavnom domaćih kompanija, bit će 4,7 posto, a oni su tvrde u izvanrednoj upravi uspjeli naplatiti oko 60 posto svog starog i graničnog duga i jedini su vjerovnici kojima su za trajanja postupka izvanredne uprave plaćani dugovi.U razgovor za N1 izvanredni povjerenik Peruško kazao je da vjeruje u postizanje nagodbe, ali je podsjetio da nakon toga treba proći period potvrde rješenja i period u kojem ćemo morati implementirati nagodbu. Uz to će rok za žalbu trajati oko tri mjeseca, implementacija još tri mjeseca, pa je Peruško procijenio da će u Agrokoru još oko šest mjeseci trajati i izvanredna uprava.