DHMZ

Visoko zagađenje zraka letećim česticama u Zagrebu se smanjuje; onečišćenje došlo iz pustinje Karakum

Hina

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor Kovačević

Zagađenje zraka letećim česticama najveći problem predstavlja osobama koje inače imaju smetnje dišnog sustava, a ovo današnje nije povezano s posljedicama nedjeljnog potresa u Zagrebu



ZAGREB Smanjuje se zagađenje zraka letećim česticama zabilježeno tijekom dana na mjernim postajama u Osijeku, Sisku i Zagrebu, izvijestili su u petak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda nakon što je u Zagrebu izmjereno iznimno visoko zagađenje zraka.


 


Trenutno se bilježi trend pada pa je tako na mjernoj postaji Dugave u 18 sati izmjeren 341 mikrogram letećih čestica po kubnom metru zraka u odnosu na 402 mikrograma izmjerenih u 15 sati, doznaje se u petak u DHMZ-u.




Te su čestice veličine zrna prašine, a njihova koncentracija raste kada se zadržavaju pri tlu zbog kondenziranja određenih onečišćujućih plinova, vodene pare i svega što se izbacuje u atmosferu


Zagađenje zraka letećim česticama najveći problem predstavlja osobama koje inače imaju smetnje dišnog sustava, a ovo današnje nije povezano s posljedicama nedjeljnog potresa u Zagrebu.



Tijekom dana u nekoliko hrvatskih gradova bile su zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica što je zabrinulo građane, a riječ je o o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera. 


 


Izvijestili su to stručnjaci sa Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Državnog hidrometeorološkog zavoda nakon što su danas zabilježene visoke koncentracije čestica u Zagrebu, Osijeku, Kopačkom ritu, Sisku i mjestu Zoljan kraj Našica.


Iz DHMZ-a poručuju da se radi o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera.


Napominju i kako bi onečišćenje zraka već tijekom vikenda trebalo biti znatno manje.


 “Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, preporučuje se svim građanima, a posebice osjetljivim skupinama stanovništva da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom prostoru”, izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. 


Također dodaju da se u slučaju kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva.



Najveće zagađenje zraka u Osijeku i Zagrebu


Najveće zagađenje zraka letećim česticama zabilježeno je jutros u 10 sati u Osijeku i postupno se smanjivalo, ali je došlo i do Zagreba, izjavila je za Hinu načelnica Sektora za kvalitetu zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda Cleo Kosanović.


Dodala je kako je na državnoj mjernoj postaji Dugave u 15 sati koncentracija iznosila 402 mikrograma po kubnom metru. To je jako visoko zagađenje i gledano u 24 satnom razdoblju, prosječna koncentracija letećih čestica ne bi smjela dnevno prijeći 50 mikrograma po kubnom metru, pojasnila je. 


Godišnja je gornja granica prosječna vrijednost dopuštene koncentracije lebdećih čestica 40 mikrograma po kubnom metru zraka. U slučaju da se ta granica prekorači više od 25 puta godišnje tada je kvaliteta zraka za tu onečišćujuću tvar druge kategorije, rekla je Kosanović. Stoga se čeka do kraja dana, jer se mjerenja provode u više navrata i na kraju izračunava srednja vrijednost.


Zagađenje dolazi iz inozemstva


O mogućem izvoru zagađenja je teško govoriti, jer dolazi iz inozemstva, budući je visoko onečišćenje zabilježeno i u Poljskoj, Srbiji, Sloveniji. Te zemlje je zahvatila fronta onečišćenja i imaju visoku koncentraciju polutanata i nije u pitanju neki lokalni izvor, smatra Kosanović. Onečišćenje je zračnim strujanjem došlo do Hrvatske, razrjeđuje se i nastavlja dalje kretanje na zapad.


Zagađenje letećim česticama od 250 mikrograma po kubnom metru izmjereno je jutros u 10 sati u Osijeku i nastavilo je kretanje prema zapadu zemlje pa je, među ostalim, zabilježeno i u Sisku.


Toplije vrijeme pogoduje da se onečišćenje ne zadržava i koncentrira pri pri tlu nego da se raspršuje dalje u atmosferu, dodala je Kosanović.