Za pohvalu

Viškovo među pet općina s najvećim prirodnim prirastom u Hrvatskoj

Jagoda Marić

U Viškovu se u 2014. rodilo gotovo dvostruko više djece nego što je bio broj umrlih stanovnika. Statistika  bilježi 189 novorođenih, dok je preminulo 98 mještana Viškova. Rijeka je imala negativan prirodni prirast, umrlo je 1.597 građana, a novorođene djece bilo je  967



ZAGREB  Općina Viškovo u prošloj je godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, bila  među pet lokalnih jedinica u Hrvatskoj koje su imale najveći prirodni prirast stanovništva. U Viškovu se u prošloj godini rodilo gotovo dvostruko više djece nego što je bio broj umrlih stanovnika. Tako statistika u Viškovu bilježi 189 novorođenih, dok je preminulo 98 mještana.


»Nestala Kraljevica«


Uz Viškovo pozitivan prirodni prirast u prošloj godini su još imali i Kastav, Čavle, Jelenje i Omišalj, dok je općina Punat, prema DZS-u imala isti broj živorođene djece i umrlih mještana. Svi ostali gradovi i općine u Primorsko-goranskoj županiji imali su negativan prirodni prirast, odnosno više je njihovih stanovnika umrlo nego što je lani rođeno djece.


Tako je primjerice u Rijeci umrlo 1.597 građana, dok je novorođene djece bilo 967.




Statistika za posljednjih pet godina pokazuje i to  da u PGŽ-u u prosjeku svake godine umre 1.060 stanovnika više nego što se rodi novih, pa je u razdoblju od 2010. do kraja 2014. godine


PGŽ zbog negativnih demografskih kretanja izgubio 5.333 stanovnika. To znači da je u pet godina nestao grad veći od Kraljevice ili nešto manji od Delnica koje su prema posljednjem popisu imale 5.952 stanovnika.


Negativ prirodni prirast imaju i sve ostale Hrvatske županije osim Međimurske i Dubrovačko-neretvanske te grada Zagreba.


»Nestala Opatija«


Cijela Hrvatska u deset je godina zbog većeg broja umrlih nego živorođenih  ostala bez 95.138 stanovnika. To znači da je u deset godina »nestalo« stanovništvo cijele Virovitičko podravske županije plus još jedan grad veličine Opatije.


Pozitivnim prirodnim prirastom za prošlu godinu, uz Zagreb, mogu se pohvaliti još 82 grada i općine u Hrvatskoj, 13 gradova i općina imala je isti broj umrlih i novorođenih dok je u preostalih 460 gradova i općina statistika neumoljivo pokazala negativan prirodni prirast. On je bio najveći  u Osječko-baranjskoj županiji gdje je vitalni indeks, odnosno broj novorođene djece na sto umrlih bio tek 68. Taj vitalni indeks u Primorsko-goranskoj županiji je nešto veći od 71, što znači da se u prošloj godini na sto umrlih stanovnika rodilo tek 71 dijete.