Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Novi školski režim

Više od pola milijuna učenika ponovno u školskim klupama: očekuje ih zdravstevni i građanski odgoj

Foto web
Foto web
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2012. u 8:38 2012-09-03T08:38:00+02:00

Bit će "pošteđeni" zaključivanja ocjena na polugodištu. Jedna od novosti u ovoj školskoj godini bit će i elektronički upis učenika u prve razrede srednjih škola koji bi učenicima trebao omogućiti prijavu za veći broj programa u više škola

ZAGREB Više od pola milijuna učenika, među kojima više od 40 tisuća prvašića, koji su danas sjeli u klupe u osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske u ovoj će se školskoj godini susresti sa zdravstvenim i građanskim odgojem, ali i biti "pošteđeni" zaključivanja ocjena na polugodištu.

Jedna od novosti u ovoj školskoj godini bit će i elektronički upis učenika u prve razrede srednjih škola koji bi učenicima trebao omogućiti prijavu za veći broj programa u više škola.

Ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu u osnovnim i srednjim školama trebalo bi rasteretiti učitelje i nastavnike kako bi više pozornosti posvetili nastavnome programu.

Učenici 12 škola diljem Hrvatske pohađat će eksperimentalni program predmeta "Građanski odgoj i obrazovanje", a svi učenici u osnovnim i srednjim školama imat će satove zdravstvenog odgoja čiji će program biti uklopljen u više nastavnih predmeta.

Teme zdravstvenog odgoja integrirat će se u postojeće školske predmete, a dodatni sadržaji u sat razredne zajednice.

Uvođenjem zdravstvenog odgoja želi se pridonijeti prevenciji bolesti povezanih s prehranom i pretilošću, ovisnosti, spolno prenosivih bolesti, neplaniranih trudnoća, nasilja te, među ostalim, zaštiti mentalnog i reproduktivnog zdravlja.

U povodu početka nove školske godine policija i ove godine provodi akciju "Poštujte naše znakove" kojom upozorava na prisutnost djece u prometu, a posebno na više od 40 tisuća prvašića.

Policijski službenici tijekom rujna će održati predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola, dijeliti promidžbeni materijal, pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola i kontrolirati brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola, dok će na radiju i televiziji biti emitirani spotovi akcije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.