Vremenska prognoza

Vikend donosi povratak proljetnog vremena, ali neće baš dugo potrajati. Idući tjedan opet moguć snijeg

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Za vikend će uzrečica “Ostani doma!” mnogima teže “pasti” jer će vrijeme napokon biti proljetno, za razliku od zimskog ugođaja prošlih dana. A ako i kada ćete baš morati izlaziti na otvoreno – komunikaciju s drugima, ako je nužna, obavljajte samo na udaljenosti. Uz većinom suho i barem djelomice sunčano vrijeme najviša temperatura zraka bit će većinom od 13 do 18 °C. Ujutro će “minusi” biti rijetki, ali bi ponegdje ipak mogli pridonijeti poledici, uglavnom u gorju. Dodatna pozornost u prometu je nužna i zbog mjestimice moguće magle, a u subotu ujutro uz obalu i još samo ponegdje olujnih udara bure. A pozornost je nužna i ako se i kada izlazi na sunce – komunikaciju s drugima smanji


Za razliku od “koronastanja”, ova djelomična stabilizacija vremena bit će kratkotrajna. Početkom novoga tjedna ponovno će biti oblačnije i u većini krajeva hladnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, u kopnenom području vjerojatno i susnježicu, uglavnom u gorju i snijeg. Dodatnom osjećaju hladnoće pridonijet će i ponovno jačanje sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, na Jadranu opet gdjegod jake i olujne bure, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Na istoku Hrvatske prevladavat će sunčano te uglavnom sredinom dana i poslijepodne uz povremeno umjerenu naoblaku. Vjetar slab ili tiho pa ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 4 °C, a najviša dnevna od 16 do 18 °C. I u središnjoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, ujutro ponegdje uz kratkotrajnu maglu. Najniža jutarnja temperatura od 1 do 4 °C, a najviša dnevna između 16 i 18 °C. Pretežno sunčano vrijeme uz povremenu umjerenu naoblaku obilježit će subotu i na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici. Uz topljenje snijega te slab vjetar vlaga će se skupljati u hladnijim kotlinama pa će u jutarnjim satima biti magle. Samo će duž obale biti ujutro umjerene, podno Velebita i jake bure. Najniža jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre između -2 i 3 °C, duž obale i na otocima od 6 do 10 °C. Najviša dnevna od 12 do 18 °C.




Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Mjestimice će pasti i vrlo malo kiše. Nakon mjestimice slabe i umjerene bure danju će puhati sjeverozapadni i zapadni, uz obalu ponegdje i jugozapadni vjetar pa će more biti malo, na otvorenom i umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 14 do 17 °C.


Na krajnjem jugu Hrvatske također promjenljiva naoblaka uz tu i tamo malo kiše te veći dio dana uglavnom slab vjetar promjenljiva smjera. Ujutro će duž obale ponegdje puhati umjerena bura.”


Na kopnu nedjelja također barem djelomice sunčana i ugodno topla, a poneka kap kiše prema večeri može pasti uglavnom u gorju i uz granicu sa Slovenijom. S ponedjeljkom kreće naoblačenje i zahladnjenje. Mjestimične kiše te susnježice i snijega bit će češće u utorak i sredinom tjedna. Bit će i razmjerno vjetrovito, osobito u ponedjeljak i utorak kada će sjeverni i sjeveroistočni vjetar ponegdje biti jak.


Na Jadranu nedjelja posvuda pretežno sunčana, uz slab vjetar te još malo višu temperaturu. U ponedjeljak će se na sjeveru naoblačiti, zapuhat će jaka i olujna bura. Osim mjestimične kiše ponovno će podno Velebita biti moguće i pahulje snijega. Bura će se do kraja ponedjeljak širiti duž ostatka obale, no u utorak će ponovno u Dalmaciji okretati na istočnjak i jugo. Na sjeveru će već u ponedjeljak osvježiti, a u Dalmaciji će manji pad temperature stići u utorak. Nestalno vrijeme nastavit će se vrlo vjerojatno i sredinom tjedna.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.