Samo pritisak na Plenkovića?

Vijest o plaći za škverane još nitko nije potvrdio: ‘Ako to i učinimo, za 15 dana ćemo imati isti problem’

Jagoda Marić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Najnovija ideja uključuje sudjelovanje države, a zasnovana je na činjenici da Uljanik u HPB-u i Erste banci ima depozite koji služe kao kolaterali za različite kredite, koji su većinom pokriveni državnim jamstvima u iznosima do 80 posto



ZAGREB Dan prije prosvjeda radnika Uljanika i 3. maja pojavila se informacija da je pronađeno rješenje za isplatu srpanjske plaće, ali u Vladi je nitko nije spreman službeno potvrditi.


Najnovija ideja uključuje sudjelovanje države, a zasnovana je na činjenici da Uljanik u HPB-u i Erste banci ima depozite koji služe kao kolaterali za različite kredite, koji su većinom pokriveni državnim jamstvima u iznosima do 80 posto.


Plan je da banka otpusti dio tih kolaterala, da oni posluže za podizanje novog komercijalnog kredita za isplatu plaća, a da se dijelom ti krediti pokriju dodatnim jamstvima. Ovakvu mogućnost spominje nekoliko izvora, ali je službeno nisu potvrdili ni Vlada ni Ministarstvo financija, pa nismo dobili ni odgovor na pitanje kako bi Europska komisija mogla gledati na dodatni angažman države. No, očekivati je, napominju naši sugovornici da država dobije barem nekakvo upozorenje iz Bruxellesa. Hoće li Vlada doista krenuti ovim putem ili će i ova ideja otpasti ako ona s kreditom preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj bit će jasno nakon današnjeg sastanka premijera Plenkovića s predstavnicima radnika.




U Erste banci smo pokušali provjeriti tu informaciju, ali smo neslužbeno doznali tek da je takvo rješenje tehnički moguće, ali da se zasad o njemu kao rješenju nije razgovaralo niti je banka o tome dosad komunicirala s predstavnicima Vlade, koja bi i trebala dati zamjenska jamstva.


Nekoliko ministara od kojih smo pokušali dobiti potvrdu nije se javilo na naše pozive ili poruke, a oni koji su to učinili rekli su neodređeno da se naravno razmatraju sva moguća rješenja, ali nitko od njih informaciju nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti, tako da se čini da je to ideja nastala u krugovima oko Uljanika, ali nje neće biti bez Vladina pristanka. Očito je da je premijer Andrej Plenković taj koji će na kraju presuditi hoće li Vlada krenuti tim putem te kako će reagirati Europska komisija koja bi Hrvatskoj sigurno uputila barem nekakvu opomenu ili upozorenje.


Naši sugovornici iz Vlade upozoravaju da je ako se to rješenje i realizira da to znači isplata tek jedne plaće i da će se za 15 ili 20 dana, ako ne bude odluke Komisije o programu restrukturiranja, ponovo razgovarati i istim problemima o kojima se govori i sada. To bi onda značilo da se ponovo u igru vraća opcija da Uljanik završi u stečaju.


Ako Vlada doista bude sudjelovala u ovom rješenju napravit će tako ono na što je u četvrtak pozivao i Danko Končar, čija bi Kermas energija trebala postati novi vlasnik Uljanika. Od njega je Vlada očekivala da novac za isplatu plaće, ali je Končar rekao da je već dao 12,5 milijuna eura, a da prije nego što je siguran da ulazi u Uljanik nema namjeru davati dodatni novac, pa da bi se u akciju trebali uključiti i drugi, posebice vlasnici Uljanika, među kojima je država. U Kermas energiji jučer neslužbeno kažu da im je drago ako je istina da će se Vlada uključiti jer time pokazuje da vjeruje u budućnost hrvatske brodogradnje, a vjeruju i da taj potez znači da se neće dalje govoriti o stečaju kao izglednoj opciji.