Kreću razgovori ministara i kandidata

Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta dogovorilo kvote za zamjenike i pomoćnike ministara

Hina

Ivan Kovačić / Snimio Denis LOVROVIĆ

Ivan Kovačić / Snimio Denis LOVROVIĆ

 »Dogovorili smo se sve za kvote po ministarstvima što se tiče pomoćnika i zamjenika ministara. Dalje kreću razgovori ministara i potencijalnih kandidata i sve bi za nekoliko dana trebalo biti gotovo«, kazao je Kovačić novinarima nakon višesatne sjednice Vijeća



ZAGREB Vijeće za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta u srijedu navečer dogovorilo je kvote za zamjenike i pomoćnike ministara, sada kreću razgovori ministara i kandidata i sve će biti gotovo za nekoliko dana, izvijestili su nakon sastanka Vijeća koordinatori Ivan Kovačić (Most) i Milijan Brkić (HDZ).


 »Dogovorili smo se sve za kvote po ministarstvima što se tiče pomoćnika i zamjenika ministara. Dalje kreću razgovori ministara i potencijalnih kandidata i sve bi za nekoliko dana trebalo biti gotovo«, kazao je Kovačić novinarima nakon višesatne sjednice Vijeća.


 Ističući kako su tom ozbiljnom poslu pristupili cjelovito jer nisu željeli nikakva parcijalna rješenja, Brkić je pojasnio da će od četvrtka krenuti koordinacija s ministrima, odnosno Vijeće će savjetodavno predlagati potencijalne kandidate ministrima a nakon toga će ih ministri intervjuirati. Nakon toga će odlučiti tko će biti njihovi suradnici u ministarstvima i to će predočiti na idućoj sjednici Vlade.




 »Bila je namjera da to riješimo sutra parcijalno, ali smo postigli suglasje da ne rješavamo parcijalno nego da to bude jedno cjelovito rješenje na sljedećoj Vladi. Do tada ćemo odraditi sve predradnje – koordinacije, intervjue s kandidatima i s ministrima«, kazao je.


 Brkić je, na pitanje jesu li razgovarali i o čelnicima javnih poduzeća, odgovorio kako idu korak po korak. Prvo će se rješavati izvršne funkcije u ministarstvima, a onda će tijekom idućih dana razgovarati o javnim poduzećima.


 Rekao je i da je bivša vlast »i te kako ostavila nagazne mine« tako što je nedemokratski donosila akte u vrijeme kad su raspisani izbori i time iduću vlast doveli u situaciju da joj »vežu ruke«. »Prije toga su odradili sve po nekakvim aktima gdje su postavili svoje ljude temljem političkih imenovanja, a narednoj vlasti ostavljaju zavezane ruke jer ne mogu odrađivati to što su oni radili«, rekao je Brkić.


 Naglasio je kako »podjela pomoćnika ministara« u ministarstvima neće ići po sistemu »moje ministarstvo, vaše ministarstvo«, kao u prošloj Vladi, već su Domoljubna koalicija i Most zajedno preuzeli odgovornost za upravljanje državom te će zajedno obavljati sve poslove i zadaće u nadležnim ministarstvima.


 »Odgovornost je preuzeta zajedno, zajedno idemo u ovu utakmicu, zajedno igramo, netko na ovoj poziciji, netko na onoj, ali bit je da u konačnici dođemo do cilja, a to je boljitak Hrvatske i naroda«, naglasio je Brkić.


 Brkić je, na novinarski upit, rekao i da nisu razgovarali o novom ministru branitelja.