Europski odbor za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja

Vijeće Europe: Hrvatski zatvori su prenapučeni

Hina

Ukupna populacija u Hrvatskoj narasla je za 1200 zatvorenika i popela se na 5400 (što je rast od više od 25 posto), od prošlog posjeta 2007., a kapaciteti zatvora narasli su za samo 400 mjesta, na 3771, kaže se u izvještaju



Europski odbor za sprečavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Vijeća Europe poslao je hrvatskoj vladi izvještaj o posjetima hrvatskim zatvorima u kojem upozorava na pretrpanost zatvora i na izostanak reakcije na neke preporuke iz prethodnog izvještaja.


Hrvatski su zatvori prenapučeni, a nužno ih je i poboljšati, kaže se u izvještaju nastalom na temelju posjeta od 19. do 27. rujna 2012.


“Ukupna populacija u Hrvatskoj narasla je za 1200 zatvorenika i popela se na 5400 (što je rast od više od 25 posto), od prošlog posjeta 2007., a kapaciteti zatvora narasli su za samo 400 mjesta, na 3771. Prenatrpanost zatvorskoga sustava tako je postala još teža”, kaže se u izvještaju.




“Izaslanstvo CPT-a uočilo je negativan utjecaj zatvorske prenapučenosti na mnoge aspekte zatvorskog života u posjećenim ustanovama, zatvoru u Zagrebu i Sisku. Oni su zamišljeni kao zatvori za osobe koje službe kaznu od maksimalno šest mjeseci, a 50 posto sadašnjih zatvorenika služi zatvorske kazne do pet godina”, dodaje se u izvještaju koji od Hrvatske traži informacije o mjerama koje poduzima u borbi protiv prenapučenosti zatvora.


“Pružanje dodatnog smještaja nije trajno rješenje problema prenapučenosti zatvora, barem ne bez istovremena prihvaćanja politike koja ograničava ili ublažava broj osoba poslanih u zatvor”, kaže se.


CPT je slične izvještaje već objavio na temelju posjeta u rujnu 1998., prosincu 2003. i svibnju 2007.


U izvještaju se kaže da, iako su od posjeta 2007. u Hrvatskoj poduzete konkretne mjere da se pravno pojača sustav zaštite od lošeg postupanja s osobama lišenima slobode, hrvatske vlasti nisu posvetile dovoljnu pozornost preporukama iz 2007. o nužnosti razvoja programa kvalitetnih aktivnosti svih zatvorenika. Također, kaže se u novom izvještaju CPT-a, zanemarena je većina preporuka u vezi s prisilnom hospitalizacijom psihijatrijskih pacijenata te s procedurama za smještanje i otpuštanje osoba u ustanovama socijalne skrbi.


Predstavnici CPT-a posjetili su, među ostalim, pet policijskih postaja u Zagrebu, na Rabu i u Petrinji te zagrebački i sisački zatvor, državnu kaznionicu u Glini, zagrebačku zatvorsku bolnicu, rapsku psihijatrijsku bolnicu, kao i centar za rehabilitaciju ‘Stančić’ u Dugome Selu i zagrebački dom za mentalno bolesne osobe.


Usporedo s prenapučenošću, takve ustanove nemaju dovoljan broj zaposlenika, posebno liječnika i sestara. “Kao i 2007. broj osoblja u ustanovama posjećenima 2012. bio je općenito neadekvatan. U zatvorima radi mnogo manje ljudi nego što je predviđeno”.


U bolnici za osobe lišene slobode bilo je pritužbi da osoblje fizički zlostavlja zatvorenike pa CPT traži da ih se podsjeti kako su svi oblici zlostavljanja, pa i verbalno, neprihvatljivi i bit će kažnjeni. “Od ministra pravosuđa i glavnog upravitelja zatvora traži se da zatvorskom osoblju upute strogu poruku o neprihvatljivosti i zaprijete kažnjavanjem slučajeva fizičkog ili verbalnog zlostavljanja zatvorenika”.


Kad su u pitanju uvjeti u zatvorima, CPT preporučuje da se svim osobama koje su dulje od 24 sata u pritvoru ponudi vježba na svježem zraku, te da se ćelije manje od pet m2 ne upotrebljavaju za noćenje. Hrvatske vlasti moraju poduzeti i mjere kako bi sve osobe koje su u pritvoru više od nekoliko sati dobile hranu.


CPT od hrvatskih vlasti traži da unaprijedi programe aktivnosti, rada i osposobljavanja za zatvorenike u Glini, Zagrebu i Sisku, a ako je to moguće, i u drugim hrvatskim zatvorima.


Izvještaj je prihvaćen na 80. sastanku CPT-a u ožujku 2013. i Hrvatska je dobila šest mjeseci da odgovori koje je mjere poduzela na temelju preporuka.


Ministarstvo pravosuđa u svojoj je reakciji na izvještaj naglasilo kako se oni objekti koji sada ne zadovoljavaju minimalne kriterije i preporuke CPT-a “neće koristiti dok standardi ne budu zadovoljeni”.


Što se prenapučenosti tiče, MUP kaže kako je broj zatvorenika znatno pao u odnosu na 5162, što je bio maksimalan broj u 2010. U listopadu 2013. bilo je 4508 zatvorenika, objašnjava se, što je “posljedica i amandmana kaznenog zakona u vezi s trajanjem pritvora i većeg broja alternativih kazni”.


U 2014 će početi, najavljeno je, i provedba projekta Potpora zatvorskom sustavu u Hrvatskoj, u vrijednosti od 4,69 milijuna eura, a nakon toga projekta zagrebački će zatvor “odgovarati standardima Vijeća Europe”.


U Glini je sagrađen novi zatvor za 420 ljudi, rekonstruiran je bjelovarski zatvor, a provodi se i dodatna edukacija zaposlenih, dodaje se u MUP-ovoj reakciji na izvještaj CPT-a. “Na temelju preporuke CPT-a organizirana je dodatna edukacija o ljudskim pravima zatvorenika te o šteti od fizičkog i verbalnog zlostavljanja”.


U vezi s CPT-ovim primjedbama na rehabilitacijski centar Stančić, ministarstvo socijalne skrbi objavilo je kako je pripremilo “projekt transformacije i deinstitucionalizacije” toga centra koji sad “ne prima nove štićenike”. Budući da u državnom proračunu nije bilo sredstava, ministarstvo je projekt ponudilo institutu Otvoreno društvo koji ga je u ožujku 2013. odobrio, a u svibnju i potpisao sporazum o suradnji s ministarstvom.


“Tijekom pet godina (projekta) centar Stančić pretvorit će se u centar za pružanje usluga dugotrajne intenzivne skrbi i bit će sposoban pružiti skrb svojim štićenicima u humanijim i kvalitetnijim uvjetima”, kaže ministarstvo socijalne skrbi.