Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
27. veljače 2020.
Razrada

Vidović nakon SDP-ovog 'team-buildinga': Ovo bi mogao biti početak izrade izbornog programa

Vidović nakon SDP-ovog 'team-buildinga': Ovo bi mogao biti početak izrade izbornog programa
Vidović nakon SDP-ovog 'team-buildinga': Ovo bi mogao biti početak izrade izbornog programa
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2018. u 18:59 2018-04-21T18:59:51+02:00

»SDP je krenuo u ozbiljnu razradu svog političkog programa jer je temeljni program općenit – što su nam neki čak i zamjerali – i sadrži samo misiju, viziju, svrhu stranke i ni na koji način ne ulazi u sektorske politike niti u konkretne probleme građana. Današnjom radionicom započeli smo stručan, strukturiran, objektiviziran proces i utvrđujemo koji su to ključni problemi građana i države da bismo došli do prijedloga mjera, rješenja, konkretnih politika koje ćemo prezentirati građanima. U neku ruku, to bi mogao biti i početak izrade izbornog programa, a svakako je ono što ćemo komunicirati u godinama pred nama«, pojasnio je Vidović razloge stranačkog okupljanja

Šezdesetak SDP-ovaca iz vrha stranke okupilo se u subotu u sjedištu stranke na radionici »Politički prioriteti SDP-a«, čiji je cilj definirati prioritetne probleme i izazove hrvatskog društva te predložiti mjere za njihovo rješavanje, a nakon gotovo četverosatnog 'team-buildinga' politički tajnik stranke Davorko Vidović ocijenio je kako bi to »mogao biti i početak izrade izbornog programa stranke«. 
Radionica je podijeljena u šest tematskih skupina – Ekonomija, Rad i zapošljavanje, Socijala, obitelj i zdravlje, Znanost, obrazovanje i tehnologija, Politički sustav i država te Civilno društvo i ljudsko prava. U svaki od šest radnih stolova bilo je uključeno desetak stranačkih dužnosnika i eksperata koji surađuju sa SDP-om.

»SDP je krenuo u ozbiljnu razradu svog političkog programa jer je temeljni program općenit – što su nam neki čak i zamjerali – i sadrži samo misiju, viziju, svrhu stranke i ni na koji način ne ulazi u sektorske politike niti u konkretne probleme građana. Današnjom radionicom započeli smo stručan, strukturiran, objektiviziran proces i utvrđujemo koji su to ključni problemi građana i države da bismo došli do prijedloga mjera, rješenja, konkretnih politika koje ćemo prezentirati građanima. U neku ruku, to bi mogao biti i početak izrade izbornog programa, a svakako je ono što ćemo komunicirati u godinama pred nama«, pojasnio je Vidović razloge stranačkog okupljanja.
»Detektirali smo 50-ak takvih ciljeva, a idući tjedan ćemo ih reducirati da dođemo da manjeg broja prioriteta i nastavit ćemo rad na tome«, kazao je.
U radionici je sudjelovao politički vrh stranke – Predsjedništvo, Središnji savjet, članovi Vlada Ivice Račana i Zorana Milanovića, predsjednici SDP-ovih Klubova u Saboru, predsjednik Glavnog odbora, stranački forumi i Izvršno tajništvo stranke, a cilj im je utvrditi operativne programe, izvijestio je Vidović.

»Drugi dio posla bit će izrada sektorskih politika. Sada utvrđujemo generalne, opće ciljeve, a onda će se izrađivati sektorske politike za svako područje, od zdravstva, socijale, mirovinskog sustava, branitelja i svih ostalih resora kao u Vladi. Imat ćemo izrađene kompleksne strategije s mjerama i indikatorima programa, uz angažman eksperata i znanstvenih i stručnih podloga«, najavio je politički tajnik SDP-a.
Upitan ide li taj proces prema stvaranju Vlade u sjeni, Vidović je odgovorio da su u ovom trenutku fokusirani na probleme i njihova rješenja. »To je naš cilj, a vjerojatno će se u krugu ljudi koji sudjeluju u ovome tražiti budući ministri ili drugi dužnosnici. Pretpostavljam da bi takav angažirani raditi mogao značiti to, ali u ovom trenutku to nije na dnevnom redu«, poručio je Vidović.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.