Agrokor

Vidaković: Ne vjerujem da je Todorić bio prisiljen predati tvrtku

Hina

Marica Vidaković, Foto: D: KOVAČEVIĆ

Marica Vidaković, Foto: D: KOVAČEVIĆ

Na pitanje o reakciji Vjerovničkog vijeća na objave Ivice Todorića proteklih nekoliko dana, među kojima su i ozbiljne optužbe na račun Kraša, odgovorila je kako »neće upotrijebiti riječ kojom bi okvalificrala njegovu izjavu« te da Kraš nije plaćen prije niti drugačije od drugih dobavljača



Predstavnica velikih dobavljača u Vjerovničkom vijeću Agrokora Marica Vidaković izjavila je u petak nakon sjednice vijeća kako njegovi članovi nisu zabrinuti zbog odgode objave revizorskog izvješća Agrokora te kako bi se najkasnije u četvrtak trebalo raspravljati o tom izvješću.


Vidaković je kazala kako se danas trebalo raspravljati o reviziji no ta je točka skinuta s dnevnog reda jer nisu gotovi materijali. Dodala je kako su članovi vijeća prihvatili objašnjenje po kojem je izvješće odgođeno zbog preobimnog posla te kako će im u ponedjeljak biti dostavljen dio materijela, a najkasnija u četvrtak trebala bi se održati nova sjednica vijeća.


»Zbog nekoliko dana nema potrebe za zabrinutost«, rekla je Vidaković.




Na pitanje o reakciji Vjerovničkog vijeća na objave Ivice Todorića proteklih nekoliko dana, među kojima su i ozbiljne optužbe na račun Kraša, odgovorila je kako »neće upotrijebiti riječ kojom bi okvalificrala njegovu izjavu« te da Kraš nije plaćen prije niti drugačije od drugih dobavljača.


Novinari su Vidaković pitali i je li potkraj ožujka podupirala Upravu s Todorićem na čelu, a ona je odgovorila da je tada isticala kako je došlo vrijeme kada Todorić mora početi plaćati svoje obveze.


Na pitanje kakav rasplet oko Agrokora očekuje, kazala je da je neposredno pred otvaranje postupka izvanredne uprave bilo gotovo izvjesno da će se urušiti veći dio, ako ne cijelo gospodarstvo.


»Ono što danas sigurno mogu reći je da su hrvatski dobavljači, a i inozemni koji posluju s Agrokorom, nešto stabilniji, neki vrlo stabilni, neki pokušavaju izaći iz krize, a neki su na žalost završili u stečaju i predstečaju«, kazala je.


Napominje kako najteže tek dolazi, a to je nagodba, koja će ovisiti o vjerovnicima.


Na pitanje koliko bi dobavljači bili spremni otpisati duga, uz rezervu da kao predstavnik velikih dobavljača bez njih to ne može reći kazala je da se u nekim dosadašnjim razgovorima govorilo o iznosu do 15 posto.


Upitana vjeruje li u Todorićeve tvrdnje da je bio prisiljen potpisati predaju tvrtke, kazala je kako u to ne vjeruje.


Izvanredna Uprava Agrokora je nakon sjednice Vjerovničkog vijeća uz ostalo izvijestila da je danas dobiveno odobrenje za plaćanje dospjelih tražbina dobavljačima koji su danas prvi put prezentirani vijeću. Radi se o dobavljačima koji nisu bili obuhvaćeni ranijim zahtjevima, zbog usklađivanja evidencija, ispravljanja neispravno navedene klasifikacije veličine poduzeća ili zbog kasnije utvrđene ispravnosti prijavljene tražbine. Iznos koji je danas dodatno odobren za plaćanje za tzv. Pool A (najmanji dobavljači) je 1.084.796,22 kune. Danas odobreno plaćanje dobavljačima kreće u ponedjeljak.


Današnjoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća prisustvovali su Marica Vidaković kao predstavnica skupine »veliki dobavljači«, Mato Brlošić kao predstavnik skupine vjerovnika »mali dobavljači» te predstavnici Knighthead Capital Management, LLC kao predstavnici skupine vjerovnika »imatelji obveznica«, predstavnici Sberbank of Russia kao predstavnici skupine vjerovnika »neosigurani vjerovnici» i predstavnici Zagrebačke banke kao predstavnici skupine vjerovnika »osigurani vjerovnici«, uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora.


Vijeće je obaviješteno i o tome da su Agrokor i PwC pri kraju složenog zadataka pripreme i revizije konsolidiranih financijskih izvještaja Agrokor Grupe, koja se sastoji od više od 40 kompanije u nekoliko država, te se objava revidiranih konsolidiranih financijskih izvještaja očekuje do kraja sljedećeg tjedna, kaže se u priopćenju.